Ännu mer välprogrammerad underhållning

FILMEN

Eventuell copy-paste från tidigare recensioner, men "Silicon Valley" fortsätter att vara en rolig, smart och relevant humorserie även i sin femte säsong. Jag njuter verkligen av varje sekund av de åtta avsnitten och känner mig ytterst tillfredsställd, men ändå hungrig efter mer när säsongen är över. Lyckligtvis har HBO förnyat den till en sjätte säsong så minst en omgång till blir det. Tur det.

En sammanfattande hisspitch: Richard Hendricks (Thomas Middleditch) är vd för startupbolaget Pied Piper som sprang ur en extremt lyckad komprimeringsalgoritm Richard gjorde några år tidigare. Algoritmen har används på olika sätt, men nu satsar Richard tillsammans med utvecklarna Dinesh Chugtai (Kumail Nanjiani) och Bertram Gilfoyle (Martin Starr), samt affärsutvecklaren Donald "Jared" Dunn (Zach Woods) på ett nytt internet.

Tyvärr är Richard en man som gång efter annan hamnar i olika knipor som sätter käppar i hjulen för hans idéer. Emellanåt är dessa självorsakade, i andra fall handlar det om ren otur, konkurrens eller vad för annan djävulskap man kan komma på. Initialt handlar det denna gång om att Richard har svårt att hitta programmerare och i röran tvingas han att ta in anställda som egentligen inte vill veta av honom, och han får fullt upp med att försöka tillgodose olika önskemål samtidigt som han måste vara en stark chef, något som inte passar hans persona alls. Det leder till en viss sanering men till slut har han ett litet team kvar som jobbar åt samma håll. Alla utom en - det finns en mullvad som rapporterar exakt vad som händer till Richards nemesis Gavin Belson (Matt Ross) som själv har fullt upp med att lansera Hoolis "Box 3", ett lagringsmedel som visserligen kommer att vara totalt meningslöst när Richard lanserar sitt öppna PiperNet.

Ett hot kommer plötsligt från Kina när Jian-Yang (Jimmy O. Yang), gängets rumskompis, först försöker dödförklara inkubatorn Erlich Bachman (som lämnade serien i förra säsongen) och därför ärva hans "förmögenhet" och tioprocentiga andel i Pied Piper. När det inte går vägen sticker Jian-Yang till Kina och börjar bygga en piratkopia av PiperNet som är nära på att ta över funktionaliteten och företaget.

Allt medan detta sker pågår det diverse absurditeter. Utvecklarna Dinesh och Gilfoyle älskar att hata varandra och Dineshs nyinköpta Teslabil blir en väg in i en utdragen fejd. Vi träffar även en AI-utvecklare som är lite väl förtjust i sin robot och lär oss att en logotyptävling bland missnöjda anställda sällan slutar bra.

"Silicon Valleys" femte säsong är precis lika bra som de tidigare och jag kan inte sluta förtjusas över faktumet att serien inte vattnas ur eller tramsas bort. Manusförfattarna har ett finger på verklighetens trender inom den teknologiska värld som skildras och det gör historierna relevanta. I kombination med ett karaktärsstall som nu fått fem år på sig att utvecklas och förfinas, och med helt rätt skådespelare i rollerna blir det som konstaterat en fröjd att avverka ett nytt möte med det här gänget.


EXTRAMATERIALET

Ingenting, och dessvärre måste jag även konstatera att säsong 5 enbart släpps på DVD till skillnad från tidigare säsonger. Trist i filmhyllan för samlaren...


TRE SAKER

1. I ett avsnitt har Gilfoyle skapat en funktion som triggas varje gång Bitcoinvärdet förändras. Detta sker genom att ensekunderslåten "You Suffer" av Napalm Death spelas högt på kontoret. Otroligt kul.

2. Jag gillar hur säsongen omringas av två nästan identiska scener, om än med vissa skillnader.

3. Det enda negativa jag kan komma på är att säsongen enbart har åtta avsnitt, precis som säsong 1. De tre mellansäsongerna har bestått av tio avsnitt var. Men det fina i kråksången är att historien blir tajt och bra, så två avsnitt hit eller dig spelar kanske ingen större roll.


ANDERS JAKOBSON (2018-09-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (8/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA