Otäck premiss men sämre upplösning

FILMEN

Vinjettmusiken känns lite inspirerad av "Bron" och även "Snöänglar" är ett svensk-danskt samarbete som dock inte kommer att leda till en långkörare som den stora kriminaldramasuccén. Detta är nämligen en miniserie i sex delar som möjligtvis skulle kunna leda till något återkommande med polishuvudpersonen i serien, Alice spelad av Eva Melander, men jag tror inte det.

Premissen är den värsta mardröm alla som har eller har haft småbarn kan tänka sig. En ovanligt svinkall julhelg blir Jenni (Josefin Asplund) väckt av sin dotter Nicole och inser att sonen Lucas, bara några veckor gammal, är försvunnen. Även hennes man, Salle (Ardalan Esmaili) är borta. Är det han som gått ut med Lucas i kylan eller har han till och med försvunnit med honom?

En trasslig familjesituation växer fram genom flashbacks. Salle har under den senaste tiden slitit hårt för att försörja sin familj genom flera olika jobb. Jenni har haft en tuff graviditet och tiden efter förlossningen har hon balanserat med droger, vilket Salle noterat. Till exempel har hon under natten då Lucas försvann varit så bedövad att hon inte har några minnen av vad som hänt. Har hon själv gjort något? Alla de röstmeddelanden som finns på Salles telefon vittnar om att Jenni var på väg att tappa det. Dessutom - varför kommer han själv hem med blodiga kläder?

Självklart kallas polisen in. Det handlar ju om ett försvinnande, men de tar det inte på speciellt stort allvar. Alla utom Alice som precis kommit tillbaka till jobbet efter att ha tagit hand om sin strokedrabbade man (Shanti Roney). Hon engagerar sig i situationen, men hon är inte den enda. Parallellt har vi lärt känna den danska barnmorskan Maria (Maria Rossing) som kommit till Sverige för att jobba. Hon har träffat Jenni och tvivlat på hennes stabilitet som mamma. Maria har även tagit en förrymd gravid tonårsflicka (Ylvali Rurling) under sina vingar.

Alla trådar knyts ihop och under seriens gång finns det många alternativa förklaringar till vad som hänt - i alla fall i tittarens fantasi, men när det väl är dags för upplösningen blir jag lite besviken. Det är vissa detaljer som inte känns helt trovärdiga och slutet får lite av en ihopkastad känsla.

"Snöänglar" är ett fullt godkänt drama men med facit i handen känns vissa delar av storyn lite överflödiga och onödiga. Lite som att de inte har någon vettig funktion i helheten och då får jag en liten känsla av att jag investerat tid och engagemang i saker som inte haft någon betydelse. Lite trist.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Serien är skriven av Mette Heeno, en dansk manusförfattare med ett digert cv med både filmer och tv-serier.

2. För regin står Anna Zackrisson som tidigare gjort några avsnitt av "White Wall" och "Vår tid är nu".

3. Det här med att det är lite danska inslag i serien är kanske inte helt nödvändigt för storyn. Det är emellanåt lite förvirrande. Det känns till exempel osannolikt att en tonåring i Stockholm ska förstå ganska grov danska helt utan problem. Jag säger inte att det är omöjligt, men det är i sammanhanget något som känns sisådär trovärdigt.


ANDERS JAKOBSON (2021-04-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: SVT Play
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA