Ett halvseriöst rop hjälp

FILMEN

Help! Ja, det kanske Beatles skulle ha ropat innan de spelad in filmen med samma titel? För i sanningens namn så är "Help!" långt ifrån så bra som jag hoppats på. Den är ett typiskt exempel på hur en rockgrupp får göra en film bara för att deras namn och märke är så stort att filmen säljer, oavsett om den är bra eller inte.

Efter att ha sett den tror jag inte heller att Beatles själva tog den på allt för stort allvar. En av kommentarerna från skaparna av filmen i extramaterialet var att nu när de skulle göra en spelfilm var de tvungna att ta det hela seriöst, och det i sin tur betydde att man inte skulle tappa bort manuset redan första dagen. Och på den nivån tror jag faktiskt att det var. Det ser så ut när man ser filmen i alla fall.

Men, å andra sidan är just detta precis vad jag väntat mig och det som gör filmen så underhållande. Beatles verkar som sagt ha fått rätt fria tyglar under inspelningen och det är rätt kul att se. De är mer sig själva än de spelar en roll och på sätt och vis är det ju dem själva de spelar så det är nog som det ska.

Det hela handlar om att en sekt vill ha tag på en stor flådig ring som ingen mindre än Ringo Starr har på fingret. Sekten måste ha den för att kunna offra till sina gudar. Den som har den ska nämligen först målas röd för att sedan offras. Först försöker de ta den för att sätta den på sitt redan uttänkta offer men efter ett antal misslyckanden byter man taktik och försöker istället måla Ringo röd och ha ihjäl honom. Allt för att få sitt offer.

Samtidigt är två forskare ute efter ringen för att de tror att de kan regera välden med hjälp av den. Allt blir en enda röra och det hela slutar med att alla försöker döda varandra och Beatles själva springer runt och skrattar. Jo, man får allt se filmen som en komedi och inte den actionfilm den skulle ha kunnat bli.

Dessutom bryter Beatlarna ut i sporadiska sångnummer, i samma stil som Elvis gör i sina filmer, rätt vad det är. Problemet här är bara att många gånger känns själva sångnumren helt malplacerade och taget ur ett helt annat sammanhang. Men musiken är ju riktigt bra så det är lätt att vara förlåtande.

Tar man "Help!" för vad den är, det vill säga en film av musiker som aldrig fått spela in en film om det inte varit för att de redan var superkändisar, så är den en riktigt bra film. Förväntar man sig en hyfsad actionfilm ska man nog ta något annat…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består till största delen av en dokumentär om filmen. Här får vi höra från en hel del av de som medverkade i filmen men tyvärr inte från någon av de kvarvarande Beatlarna. Eller i alla fall inte något som är inspelat de senaste 40 åren. Vi får lite kommentarer från när filmen hade premiär 1965 men nog hade man väl kunnat få till lite färskare kommentarer?

Vi får även en kort dokumentär om hur man restaurerade filmen och gjorde den så fin som den nu faktiskt är. För kvalitetsmässigt kan man inte se att filmen är över 40 år gammal.

Dessutom får vi en scen som klipptes bort ur den slutgiltiga filmen, små intervjuer med personer som medverkade i filmen (återigen saknas Paul och Ringo) och tre trailers varav den ena är en spansk.

Och som grädden på moset får vi ett 16-sidigt häfte där vi hittar ytterligare lite info om filmen.


TRE SAKER

1. Filmen är dedicerad till Elias Howe som 1846 uppfann symaskinen.

2. Filmen har ingen svensk text vilket känns trist.

3. "Help!" finns också i en deluxe-utgåva som kostar runt 500:- mer än den version jag recenserar här. Men då innehåller också en inbunden bok på istället för det häfte som följer med här.


HANS-ÅKE LILJA (2007-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: EMI
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 16:9
Extramaterial:
Dokumentär, intervjuer, en borttagen scen, trailers samt ett 16-sidigt häfte.
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA