Lite CSI. Lite Beck. Mycket bra!

FILMEN

En engelsk version av "CSI". Så har serien "Mördare Okänd" beskrivits och faktum är att man inte är helt fel ute. Serien handlar om en engelsk motsvarighet till de amerikanska CSI-grupp vi ser i "CSI". Mest får man väl erkänna att serien påminner om original-"CSI"…vilket dock inte ska ses som en nackdel.

Skillnaden är att i "Mördare Okänd" är huvudpersonen polis och inte forskare vilket gör en hel del för handlingen. Jag skulle vilja kalla "Mördare Okänd" för en blandning av "CSI" och "Beck"-filmerna. Personligen är jag inte så förtjust i de typiska engelska polisserierna men "Mördare Okänd" är annorlunda. Serien känns väldigt fräsch även om de avsnitt som nu släpps på DVD är från 2000 och är inte alls så stel som många engelska serier är.

Upplägget är att man ger ut en box med två skivor i. På varje skiva finns två avsnitt som tillsammans behandlar ett fall. Vi får men andra ord två fall i varje box. I första boxen får vi avsnitten "Burn Out" och "The Blind Beggar".

I första avsnittet får Cold Case-avdelningen, som den heter för att de har hand om fall där spåren för länge sedan kallnat, ta sig an ett fall där en ung kvinnas pappa omkommit under oklara omständigheter. Peter Boyd, teamets ledare, är övertygad om att det finns oklarheter i fallet men får mer eller mindre tvinga de andra att jobba med det då de tror att han endast åtagit sig fallet då det påminner honom om hans försvunne son.

I "The Blind Beggar" hittas ett 20 år gammalt lik i en kyrka som renoveras. Här är det lite mer detektivarbete än i första avsnittet men det är naturligtvis inget problem för teamet.

Som vanligt tar det ett tag att komma in i en serie och lära känna alla karaktärerna men jag får erkänna att här går det hyfsat fort. Det beror säkert en hel del på att de inte har något liv (som vi får se) utanför själva teamet. Förutom Boyd då som har sin försvunne son som han hela tiden påminns om. Alla skådespelarna passar bra i sina roller. Bäst är Trevor Eve som teamets ledare Peter Boyd, Sue Johnston som den lite grånande psykologen Grace Foley och Claire Goose som den lite kuvade Amelia "Mel" Silver.

Efter att ha sett de första avsnitten kan jag bara hoppas att Noble Entertainment fortsätter att ge ut serien då den verkligen förtjänar en plats i varje DVD-samling.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Seriens originaltitel "Waking the Dead" beskriver lite mer vad teamet sysslar med. Det vill säga följer i de dödas fotspår för att se vad som hänt dom.

2. Från och med säsong fyra innehåller varje säsong 12 avsnitt i stället för åtta som tidigare.

3. Det finns även ett pilotavsnitt som kommer före dessa avsnitt. Även den har Noble Entertainment givit ut på DVD och jag rekommenderar att ni ser den först.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA