Både bra och dålig produkt

FILMEN

Den något tveksamma videoserien "Broadcast archives" luktar bootleg lång väg. Det finns ingen hänvisning var de olika, troligen ickeauktoriserat samlade, klippen kommer ifrån (även om man kan lista ut några), bilden är 4:3 ihoptryckt till 16:9 med en stor negativfilmsram runt om så att själva bilden blir nästan hälften så stor som tv-rutan. Vanligtvis när bilder minskas ned på det här sättet beror det på att kvaliteten är för kass, men här är det ganska bra bild som förmodligen hade funkat i full skala.

Och det är förvånansvärt bra ljud, vilket klart är positivt. Jag är inte det största Bruce Springsteen-fanet på jorden, men jag omringas av sådana och då min förra sambo var ett stort fan har jag hört förmodligen alla låtar tidigare.

Som sagt finns det ingen hänvisning varifrån klippen kommer men det verkar uteslutande vara från tv-framträdanden. Öppningsspåret "Glory days" misstänker jag är från Letterman för Paul Schaeffer sitter med i bandet. "Streets of Philadelphia" är uppenbart från Oscarsgalan 1994 (där den vann som originallåt i Tom Hanks-filmen "Philadelphia") och "Angel eyes" ser ut att vara från någon hyllningskonsert till Frank Sinatra.

Resten är svårare att placera men det är säkert från fler late shows och liknande.

Det som är bra med låtvalet på den 14 spår långa DVD:n är att den visar upp mycket av Springsteens bredd, från den bredbenta rocken i "Glory days" och "Lucky town", till hans melankoliska akustiska låtar som "Youngstown" och "The ghost of Tom Joad". Det är alltså långt ifrån någon enformig DVD vi har att göra med här.

Och att det är klipp från olika tider och platser tycker jag bara är positivt men det är mycket störande att man inte får veta varifrån de kommer, vilket möjligen kan ha att göra med att utgåvan inte är helt auktoriserad...

Jag har alltså lite blandade åsikter om denna nästan timlånga DVD. Bra ljud, bra låtval och bra framföranden, men märklig bild och dåligt med information.


EXTRAMATERIALET

Inget bonusmaterial, förutom att DVD:n även innehåller filer lämpliga att dra över till iPoden via iTunes. Eftersom jag har en iPod med videofunktion har jag givetvis testat att dra över en låt och det fungerade alldeles lysande. Dessvärre slipper man inte undan negativramen eller den ihoptryckta bilden så själva videofönstret blir frimärksstort. Ingen höjdare direkt.


TRE SAKER

1. Den kompletta låtlistan är: "Glory days", "Youngstown", "Angel eyes", "Lucky town", "Streets of Philadelphia", "Murder Inc", "The ghost of Tom Joad", "57 channels", "Living proof", "Dead man walkin'", "Shake, rattle and roll", "She's the one", "Bo Diddley" och "Darkness on the edge of town".

2. Det är ganska många olika musiker som passerar revy under DVD:ns gång vilket förvånar mig lite. Jag trodde att Springsteen benhårt höll sig till sina standardmusiker. Och jag blir alltid lika road av att se Little Steven - tänk att en från E-street Band varit med i "The Sopranos" (eller vice versa...)!

3. "The Broadcast Archives"-serien består, enligt omslagets insida, av 12 olika musik-DVD. Förutom Springsteen och Bon Jovi finns det liknande utgåvor med Bob Dylan, Tom Petty, Aerosmith, Ramones, Frank Zappa, Van Halen, UFO, Green Day, Red Hot Chili Peppers och Nirvana.


ANDERS JAKOBSON (2008-03-10)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Border Music
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Widescreen 16:9
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA