Fördomar, fördomar och fler fördomar

FILMEN

När David Batra etablerade sig som ståuppkomiker någon gång under det tidiga 90-talet fokuserade han på sitt indiska påbrå. Som jag minns det inledde han sina shower genom att vara den typiska indiern som pratade på "rolig" engelska innan han bröt illusionen och förklarade att han var från Skåne. Genom att själv spinna på fördomarna kunde vi skratta åt och med honom.

Lite samma sak har en betydligt färskare komiker som Shan Atci byggt sina skämt kring. Han skämtar ofta om ditt kurdiska påbrå, berättar om sin familj och så vidare. Även detta kan vi skratta åt.

Ponera nu att de skulle byta plats, att Batra plötsligt skulle säga "Har ni tänkt på det här med kurder?" och kört några fördomsbaserade skämt. Då skulle det inte vara lika lätt att skratta, stämningen skulle bli märklig och vi skulle undra vad 17 han höll på med.

Kanadensiska komikern Russell Peters har å sin sida byggt hela sitt koncept på att fördomsskämta om alla tänkbara grupper. Han skämtar om svarta, asiater, judar, araber, latinos, vita och indier och stämningen blir inte alls konstig. I publiken sitter olika grupperingar som motsvarar de han skämtar om och skrattar gott åt alla skämt. Det är lite lustigt att det faktiskt fungerar, men det kanske är så att gränsen flyttas fram ju mer multikulturellt ett samhälle är, men jag tycker att Sverige är hyfsat multikulturellt och ändå anser jag att Russell Peters stil inte skulle funka alls i Sverige om en svensk komiker körde på hans stuk.

Lika lustigt är det att jag inte har några problem att acceptera Peters skämt, som egentligen är rent av rasistiska. Det är något med sammanhanget, där publiken är så bred och där alla får sin släng av sleven som gör det okej. Däremot har jag lite problem med att alla skämt på något sätt bottnar i fördomar, oavsett om Peters talar om något helt annat. Det landar alltid i någon fördom eller i en imitation av en asiat eller vad det nu kan vara.

Trots det är showen varken dålig eller enformig, möjligen lite ensidig. Skämten är roliga och Peters driver hela tiden showen framåt i ett bra tempo. Men så mycket variation är det inte.


EXTRAMATERIALET

Det finns ett kommentarspår att lyssna på. Jag har aldrig riktigt förstått poängen med kommentarspår till stand-up-shower, men de är ganska vanligt förekommande. Jag hoppar dock över det.

"White Jacket Bootleg" består av två kortare bitar med Russell Peters i vit kavaj (därav namnet). Den första biten handlar om att kvinnor alltid tänker på något medan män klarar av att tänka på ingenting. Den andra är ett ypperligt, men mycket roligt exempel på varför man inte ska sitta längst fram på en stand-up-show...

"Support the Troops" inleds med en bit där Peters - i samma vita kavaj - berättar om när han fick flyga militärplan till en båt för att hålla en special show och sedan får vi dokumentärt se just den resan. Det finns även kommentarspår till dessa två delar.

Det finns några kortare bortklippta scener ur showen och hela rasket avslutas med en förhandsglutt på en dokumentär om Peters.

Det finns även en bonus-CD med showen som man kan lyssna på.

Omslaget utlåvar "över 2 timmar bonusmaterial" i vilket man uppenbarligen räknar in kommentarspåren. Lite svagt tycker jag.


TRE SAKER

1. Trots att Russell Peters är indier så är hans utseende och röst påfallande lik latinoamerikanen Jimmy Smiths. De skulle utan problem kunna spela bröder i något sammanhang.

2. I inledningen av showen noterar Peters att någon plockat med sig ett barn i 10-12-årsåldern. "Han kommer att lära sig en hel del nytt" säger Peters och drar igång showen som är allt annat än rumsren. Hur tänkte den pappa som tog med sig ungen egentligen? Efter en rätt så snuskig utläggning återkopplar Peters till pappan och säger "Förklara det för honom" varpå närbilden av ungen visar upp ett påklistrat leende och en tydlig känsla av att vilja sjunka genom marken...

3. Enligt Wikipediaartikeln om Peters har han även varit i Sverige och framträtt.


ANDERS JAKOBSON (2009-02-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Playground
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, White Jacket Bootleg, Support the Troops, Deleted scenes, Documentary Sneak Peak, Bonus CD
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA