Kalla kriget hockeyrinken

FILMEN

Under en period var ishockey likställt med Sovjetunionen. De vann allt och med siffror som man knappt trodde var sanna. I denna dokumentär försöker man sig på att analysera hur Sovjetunionen kunde bli så överlägsna, men också beskriva hur ishockeyn användes som propaganda för den kommunistiska livsstilen.

Låter det segt och lite långtråkigt? Jo, jag kan förstå det men så är det absolut inte. Vad man även gör är att man blandar in människorna som var med på den här tiden. Vi får höra från alla fem i den magiska kedjan bestående av Vjatjeslav Fetisov, Alexej Kasatonov, Vladimir Krutov, Igor Larionov och Sergej Makarov. Vi får även se inspelade intervjuer med tränaren Viktor Tichanov.

Vi får höra hur de upplevde sin vardag, hur de gjorde uppror mot Tichanovs tyranni, hur de upptäckte väst och hur några av dem kom till NHL och försökte acklimatisera sig där. Fokus ligger på Fetisov som vi får höra mycket ifrån och han talar väldigt öppet om det som hände och vilket spel som bedrevs bakom kulisserna. Vi får även höra från en KGB-agent som hade till uppgift att vakta spelarna när de var utanför landets gränser.

Är man hockeyintresserad är detta definitivt en dokumentär man ska se. Var man även med under 80-talet när detta skedde och såg hur det Sovjetiska laget slog ut allt motstånd måste man se denna. Är man inte intresserad av hockey bör man ändå se den, den beskriver en tidsperiod som jag hoppas vi aldrig återvänder till. Sen är det ju fullt med ögongodis i form av snygga hockeymål!


EXTRAMATERIALET

En trailer.


TRE SAKER

1. De sovjetiska spelarna fick tillbringa elva månader per år på träningsanläggningar.

2. När Fetisov skulle åka till NHL erbjöds han en specialdeal (som skulle vara förmånlig för honom) som gick ut på att han skulle få behålla hela 10% av sin lön.

3. En spelare uttrycker sig så här: "Om jag någonsin behöver ett nytt hjärta hoppas jag på att jag får Viktor Tichanovs för det är helt oanvänt." för att beskriva hur elak Tichanov var.


HANS-ÅKE LILJA (2015-06-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailer
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA