Klassiskt Disney-äventyr

FILMEN

"Törnrosa" är verkligen en riktig klassiker. Den är animerad på ett rätt kantigt sätt emellanåt men samtidigt med en väldig värme. Den har visserligen svårt att mäta sig med dagens animeringar men den känns istället som något klassiskt, något från animeringens ungdom.

Handlingen är enkel. Kungen och drottningen får en dotter och när det hålls dop bjuder de in alla féerna i riket att ge den unga prinsessan en gåva. De tre goda féerna kommer som väntat dit men vad de alla glömmer är att det finns en fjärde fé. Den onda fén. Hon blir dock så arg för att hon inte bjudits in från början att hennes gåva till prinsessan Aurora att hon ska dö innan solen går ner på hennes 16-årsdag genom att sticka sig på en spinnrock.

Kungen blir naturligtvis förtvivlad och beordrar att alla spinnrockar i hela riket ska förstöras. Detta görs men ändå känner sig kungen inte säker. Därför kommer de goda féerna på att de ska uppträda som vanliga människor och ta hand om Aurora till dess att solen gått ner på hennes 16:e födelsedag. Den arga fén blir naturligtvis rasande och gör allt i sin makt för att hitta henne. Lägg till denna handling en prins, ett kungligt bröllop, sång i mängder plus en massa djur och ni har handlingen i ett nötskal.

Jag gillar "Törnrosa" och även om det emellanåt blir lite för mycket sång för min smak är "Törnrosa" en riktig klassiker som alla bör ta sig tid att se. Den är trots att den kallas för långfilm inte mer än drygt 70 minuter lång vilket dock räcker gott och väl för att berätta Törnrosas sorgliga historia.


EXTRAMATERIALET

Inte helt oväntat är denna dubbel-DVD fullmatad med extramaterial. Vi får en mängd olika filmer om hur "Törnrosa" gjordes. Bland annat får vi i en 45 minuter lång dokumentär se hur filmen blev till och höra de inblandade berätta om sina upplevelser under filmens skapande.

Vi får även några bortklippta sånger och en alternativ öppningsscen. Nu är det dock rätt svårt att avgöra om dessa är bättre än de som finns i filmen eftersom animeringarna här är långt ifrån klara.

Vi får också se storybords bredvid den färdiga filmen för att på så vis kunna se hur väl de följer varandra. Dessutom får vi se hur man med människor spelade upp vissa scener för att animerarna skulle kunna stå bredvid och se hur till exempel en kvinna såg ut när hon dansade eller hur en prins såg ut när han slogs mot en drake. Rätt kul att se men också ett bevis på att animeringstekniken gått framåt. Ett annan intressant inslag är när Walt Disney själv förklarar att man kan få stereoljud i TV:n om man kopplar ihop den med sin radio. Han förklarar också vad det innebär att de spelat in "Törnrosa" i widescreen, något som kostade sex miljoner dollar och tog sex år att genomföra.

Utöver allt detta får vi också ett virtuellt besök i Törnrosas slott, trailers, några andra Disney-filmer (kortfilmer) samt några spel. Tyvärr är spelen rätt löjliga och jag tror inte att speciellt många kommer att spela dem.


TRE SAKER

1. När man ser "Törnrosa" går det inte att undvika att se att det finns många likheter med "Snövit".

2. I originalhistorien som ligger till grund för filmen sover Törnrosa i 100 år… så länge blir det inte här.

3. Jag har lite svårt för all denna spontansång som dyker upp när man minst anar det, tyvärr.


HANS-ÅKE LILJA (2009-01-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.55:1
Extramaterial:
Musikvideo: "Once upon a dream" - framförd av Hannah Montanas's Emily Osment, En virtuell promenad genom Törnrosa-slottet, Dans-spel: Auroras vänner lär dig att dansa, En alternativ öppnings scen, Bortklippta sånger, Så gjordes Törnrosa
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA