Dryga utomjordingar i kultklassiker

FILMEN

För att vara internationellt känd som "Världens sämsta film" är inte "Plan 9 from outer space" så dålig. För att uppfylla det kriteriet krävs betydligt sämre kvalitéer och jag kan på rak arm säga att det finns ganska många filmer i DVDKritiks arkiv som är sämre än Ed Woods klassiker.

Därmed inte sagt att filmen är något mästerverk. Kult - absolut, och det räcker ganska långt. Filmen handlar om utomjordingar som tar kontakt med jorden med till en början fredliga avsikter, men när jorden inte svarar anser utomjordingarna att en utplåning är motiverad. "Plan 9" sätts i bruk - en metod de tagit fram för att återuppväcka de döda - detta ska sätta skräck i jordborna.

En samling poliser (!) och en militär samt en flygkapten (!) står emot attacken och lyckas skapa så mycket kaos att ett rymdskepp fattar eld och exploderar på väg tillbaka ut i rymden. Därmed ska ordningen vara återställd - åtminstone för ett tag.

Själva upplägget låter som sagt inte så dåligt, men genomförandet lämnar en del att önska. Visst - rymdskeppen hänger i trådar, kartonggravstenar sparkas omkull och så vidare, men det är snarare komiskt än dåligt. Ett stort problem med filmen är att utomjordningarna inte är speciellt hemska. De ser ut som människor i glansiga kläder och är egentligen inget annat än människor med dryg attityd eftersom de hunnit så mycket längre i utvecklingen än jordborna.

Skådespeleriet i filmen är väl inget som går till historien. Dialoger filmas rakt upp och ned utan klipp och det handlar mest om att läsa innantill. Däremot måste jag säga att utomjordingarnas ledare är en ganska skön typ i slemgenren. Kan tänka mig - utan att kolla upp det - att skådespelaren var lite mer erfaren än de flesta andra.

Är "Plan 9 from outer space" sevärd? Tja, säg så här - om man förväntar sig att se världens sämsta film så tror jag man blir lite besviken. Men det är ändå kul att se den som den kultfilm den är.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial har man klämt in en 15 år gammal dokumentär om Ed Wood och "Plan 9 from outer space". Det är en amatörgjord dokumentär som heter "Flying saucers over Hollywood" efter en tidningsrubrik i filmen. Det är en ren kärlekshyllning där många av de som var med i filmen får vara med och berätta dess historia i kombination med kommentarer från experter och andra filmmakare.

Filmen är nästan två timmar lång och väldigt bra. Att den är amatörgjord har mindre betydelse, och den lite halvdana kvaliteten går ju helt och hållet hand i hand med Ed Woods filmskapande.

Den enda bristen är möjligen att den känns lite daterad nu. Om två år fyller "Plan 9 from outer space" 50 år - kanske är det läge att göra en uppdaterad version då?


TRE SAKER

1. Skräcklegenden Bela Lugosi ("Dracula") gjorde sin sista roll i "Plan 9 from outer space", dock utan några repliker.

2. Är man en person som letar kontinutetsfel har man mycket att notera i filmen. Här klipps det från dagsljus till mörka natten i samma scen, fram och tillbaka, något som i och för sig inte märks så mycket när det är svartvitt.

3. Kan man ha smalare midja än Vampira? Det läskigaste med hela filmen!


ANDERS JAKOBSON (2007-02-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Njutafilms
Tema: Aliens
Ljud: Stereo
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Dokumentär: "Flying saucers over Hollywood"
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA