Det var faktiskt bättre förr

FILMEN

När jag var mindre visades ”Trolltyg i tomteskogen” ofta på TV runt jul. Det gör det inte längre, men nu finns den ute på DVD och det var med en nostalgikers förtjusning jag tryckte på playknappen.

47 minuter senare när eftertexten rullade tänkte jag för mig själv, var detta allt? Och det var det. Tyvärr. Jag vet inte om det var för att jag var mindre när jag såg ”Trolltyg i tomteskogen” på TV eller om det nu går att göra saker så mycket bättre och man vant sig med det och tycker att allt annat känns rätt avslaget, men idag känns ”Trolltyg i tomteskogen” väldigt gammal och förlegad vad gäller tekniken.

Handlingen är enkel. Tomtarna hjälper djuren i skogen att slippa ut ur trollens fällor vilket naturligtvis gör trollen förbaskade. De bestämmer sig för att fånga in alla tomtar och äta upp dem i stället för de djur de inte lyckas fånga. När det sen visar sig att tomtarna ska ställa till med bröllop med en massa gäster blir det ju genast ännu mer lockande för trollen att ge sig efter dem. Nu står ju både skogens tomtar och de ditresta gästerna på menyn. En kamp om skogen mellan de elaka trollen och tomtarna och deras kompisar djuren utbryter.

Men som sagt känns det varken roligt eller nostalgiskt att se detta idag. Nu känns det i stället som en gammal tecknad serie från 1980, vilket det ju i och för sig är men jag hade hoppats på större mysighetsfaktor och den där nostalgiska känslan som infinner sig när man ser något man gillade när man var mindre. Den uteblir dock.

Själva historien är fortfarande finurlig, men själva berättarstilen lämnar en idag en del att önska tyvärr. Jag ville verkligen gilla ”Trolltyg i tomteskogen”.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Några fraser som man minns med glädje är ”- Var är Fjant? - Här mamma!” och ”Bränn, bränn, bränn”.

2. Filmen är en blandning mellan rörligt tecknat och målade stillbilder. Vi får dessutom en del fakta om tomtar, uppblandat med själva storyn.

3. I original heter filmen ”Gnomes”.


HANS-ÅKE LILJA (2010-12-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: CCV
Ljud: Mono
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA