En pärla för konstintresserade barn

FILMEN

Efter 20 år har den halvtimmeslånga barnfilmen "Linnea i målarens trädgård" genomgått en liten digital tvätt och släppts på DVD. Jag har inget minne av den här från 1992, men då hade jag redan lämnat barnstadiet sedan en tid. Min research säger mig att filmen är väldigt omtyckt och det är inte så värst svårt att förstå varför.

Filmen är i grund och botten animerad. Tjusiga akvarellbakgrunder fylls på med enkelt men tydligt ritade figurer. Men filmen innehåller även foton och rörlig bild, samt ritade stillbilder. Dock inte samtidigt utan i kombination på ett fullt naturligt sätt i förhållande till historien.

Linnea är en liten tjej som hälsar på sin granne, den äldre mannen Blomkvist. Linnea vill titta i hans bok med målningar av Claude Monet. Tillsammans tittar de på målningarna från hans prunkande trädgård, på den japanska bron, alla näckrosorna med mera. Det är här vi börjar få se foton på de målningar de tittar på.

De beslutar sig för att åka till Frankrike för att besöka trädgården på riktigt. Det blir ett äventyr i ett charmigt gestaltat Paris, med ett mysigt hotell i närheten av Notre Dame, små butiker där man kan köpa "ett sådant där långt bröd" och så förstås målarens trädgård, Monets trädgård.

Filmen är en kärleksfull hyllning till målaren med det stora maffiga vita skägget. Filmen är informativ och pedagogisk och det är väl en liten kulturgärning på något vis att förklara impressionism för barn. En vacker och välgjord film som faktiskt kan bli en ingång till konst, fantasi och intryck för barn.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Historien kom som barnbok redan 1984. Christina Björk skrev medan Lena Anderson illustrerade. Boken blev parets stora genombrott och översattes till 22 olika språk. Björk och Anderson har tillsammans regisserat filmatiseringen.

2. Filmen finns även i engelsk dubbning, men den versionen är inte med på DVD:n.

3. Monets trädgård ligger i Giverny i norra Frankrike, ungefär åtta mil från Paris.


ANDERS JAKOBSON (2012-11-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Folkets bio
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Widescreen 1.33:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (7/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA