Suomikauhu, finns det?

FILMEN

Suomikauhu eller "finsk skräck" som det heter på svenska, finns det? Jo, det gör det faktiskt och det är dessutom rätt bra… Man får ta det lite för vad det är, men för att vara lågbudget är "Bodom" riktigt bra.

1960 skedde ett grymt massmord vid Bodomsjön där fyra ungdomar brutalt knivmördades när de sov i sina tält. Mordet klarades aldrig upp och ingen dömdes för brottet. Nu har Atte fått för sig att han ska återskapa mordet och därigenom se om han kan ha kommit på gåtans lösning. Med sig har han Elias och han har dessutom lyckats övertala Nora och Ida att följa med. Fyra ungdomar, i ett tält, mitt ute i skogen. Ni kan se varåt det barkar va?

Upplägget är knappast unikt och personligen vet jag inte hur skrämmande det är med finska i en skräckfilm. Det är helt klart ett problem för mig i och med att jag inte förstår ett ord och därför hela tiden måste läsa texten. Man inser rätt snart vad mycket man får gratis utan att tänka på det när man ser engelska filmer. Men trots detta fastnar man i filmen och de 84 minuter den rullar går rätt fort förbi.

Skådespelarna som alla är finska är för mig okända men gör klart godkända insatser. Dessutom känns filmen riktigt påkostad. Allt från actionscenerna till fejkblod och kameravinklar. Att man sen lyckats få in en twist på slutet som kanske inte är helt oväntad gör inte det hela sämre.

Så, ge "Bodom" en chans. Jag tror ni kommer gilla den…


EXTRAMATERIALET

Tre mycket korta saker får vi. Dels en trailer, dels en bakom kulisserna-film som bara visar hur man gör en huvudavgjutning av Mikael Gabriel som spelar Elias och dels något jag hatar. En så kallad reaktionsfilm. Ett filmklipp där vi får se hur de som ser filmen reagerar. Så otroligt meningslöst och fånigt att jag nästan kastar ut hela filmen genom fönstret.


TRE SAKER

1. Omslaget är lite olyckligt gjort vilket gör att man först inte vet om filmen heter "Bodom" eller "Rodom" då träd täcker nedre delen av första bokstaven.

2. Jag gillar hur filmen är strukturerad. Först gissar vi och sen får vi förklarat.

3. Som sagt, det kräver lite extra att se en film på ett språk man inte förstår…


HANS-ÅKE LILJA (2016-12-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Njutafilms
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Reaction video, Behind the scenes video och trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (12/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA