Säsongen som tar oss tillbaka till 1984

FILMEN

"American Horror Story" har nu nått säsong nio och jag kan med glädje konstatera att serien bara blir bättre och bättre. Förmodligen beror det på att varje säsong egentligen är något helt nytt vilket gör att man inte tröttnar på karaktärerna samt att vi trots det känner igen dem då många av skådespelarna återkommer i säsong efter säsong. Den här gången ger man sig på 80-talet och slasherfilmen och som man gör det sen.

När serien börjar är det nästan som att vi ser en gammal "Fredagen den 13:e"-film. Vi får se ett gäng ungdomar som ger sig ut i skogen för att vara lägerledare på Camp Redwood. På vägen dit varnas de av en lokal man. Vänd genast eller dö är hans budskap. Lägret drabbades nämligen av en massaker 14 år tidigare då Jingles mördade en massa personer. Han kallas Jingles för att han var vaktmästare på lägret och när han gick (med en lätt haltning) skramlade hans nyckelknippa.

Ja, ni känner ingen det. Det är som taget ur ett oanvänt manus till en av "Fredagen den 13:e"-filmerna. Men även om mycket är hämtat från de gamla 80-talsslasherfilmerna jag såg som ung har man blandat och gett och fått en väldigt behaglig mix. Skräcken finns där, 80-talet med sina goda och dåliga sidor finns där. Musiken finns där och framförallt Aerobics finns där. Man har verkligen fångat det som man känner igen från 80-tals-filmer och jag gillar varenda sekund av det. Nu ska jag i ärlighetens namn erkänna att jag inte är helt övertygad om att de som är för unga för att minnas 80-talet uppskattar säsongen så mycket som jag gör. Kanske känns det bara gammalt och mossigt för dem men för mig är det nostalgi på hög nivå.

Skådespelarna är som vanligt väldigt bra. Dock saknar jag både Evan Peters (som varit med i alla åtta tidigare säsonger) och Kathy Bates som är bra i allt hon gör. Men så är det med serien. Några skådespelare är med i varje säsong, några kommer och går och dyker sen upp igen och vi får hoppas både Evan och Kathy kommer tillbaka. Hur som helst är säsong nio som fått undertiteln "1984" riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är en massa twistar under säsongens gång vilket gör att det man tror sig veta inte alls är säkert att det stämmer.

2. Man har kortat denna säsong från tio till nio avsnitt av någon anledning.

3. En säsong 10 är det redan klart för och personligen ser jag inget slut på serien. Just nu känns de som om den kan rulla på hur länge som helst.


HANS-ÅKE LILJA (2019-11-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2019
Bolag: Disney+
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (17/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA