Gabba gabba hey

FILMEN

Det vankas julafton för alla Ramones-fans i och med släppet av denna fullspäckade dubbel-dvd. Liveframträdanden från 1974 till 1996 är vad som bjuds på, och även om alla segment inte är av toppkvalitet ger materialet en djupgående inblick i ett av musikhistoriens bästa och mest unika band.

The Ramones var minst sagt ett charmerande liveband, och det känns stundtals surt att jag aldrig, en bevittnad Dee Dee-spelning räknas inte riktigt, fick chansen att uppleva dem på det viset. En dvd av detta slag är sålunda extremt välkommen, så att också vi som var för unga för att ha sett dem när det begav sig kan bilda oss en uppfattning. Allt från Dee Dees karaktäristiska inräkningar, Johnnys bredbenta poser och Joeys bisarrt spökliknande uppenbarelse är nämligen helt obetalbart att se.

Här finns utdrag ur tidiga spelningar på bland annat CBGS's i New York, när bandet fortfarande var färskt och okänt, och dessa är som väntat av relativt dålig kvalitet sett både till bild och ljud. De är ändå roliga att se, och som kuriosa fungerar de utmärkt.

Till de delar av dvd:n som är mest sevärda tillhör naturligtvis "It's Alive"-giget från The Rainbow i London 1977. Förmodligen den bästa livedokumentation som gjorts av bandet. Bild och ljud är i hög klass och de fiktiva bröderna har här nått sin låtmässiga topp, vilket gör konserten till en riktig hitparad. "Blitzkrieg bop", "Commando", "Havana affair" och "Pinhead" med flera sitter precis där de ska.

Andra konsertutdrag som gör störst intryck är en spelning i Bremen i Tyskland från 1978 samt en senare spelning, Provinssirock-festivalen i Finland 1988. Trots att jag anser att The Ramones på skiva blev ett ganska ojämnt band efter det fjärde släppet, "Road to ruin", gjorde de fortfarande många bra låtar, och flera av mina favoriter, som "Garden of serenity" och "Somebody put something in my drink" är från denna period.

Krasst sett var inte Ramones några genialiska musiker, och Joey var verkligen ingen stor sångare. Men de hade en extraordinär talang för låtskrivande och scenframträdande. Att det inte alltid är helt tajt är av mindre betydelse, för det är hela tiden 100 procent avsmittande energi som gäller. Ramones var ett band som insåg sina begränsningar och vände dem till styrkor.

Det enda jag har att klaga på med denna dvd är upplägget av konserter. De radas helt sonika upp längs en kronologisk linje, vilket medför att man får höra samma låtar flera gånger på kort tid. "Now I wanna sniff some glue" är en bra låt, men när man hör den för tredje gången på en timme är det lätt att känna en viss trötthet. Kanske borde de välproducerade konsertsegmenten med många låtar ha lagts som huvudmaterial, med de mindre gigklippen som bifogat extramaterial? Detta är i och för sig en småsak, men som det är nu, blir "It's alive 1974 - 1996" svår att se igenom från början till slut.

Men i slutänden finns det inget skäl för ett fan av bandet att inte införskaffa denna utmärkta dvd-utgåva. Och om du är en av de många som bara hört ett par låtar tycker jag du ska köpa den i alla fall, och upptäcka ett av de bästa livebanden någonsin.


EXTRAMATERIALET

Här finns några intressanta men korta intervjuer med bandmedlemmarna, lite dokumentära bilder från deras första besök i Argentina, fyra stycken kassa videos och några fotogallerier. Inte så mycket, men när man tittat igenom alla mastiga liveupptagningar är man ändå ganska mätt.


TRE SAKER

1. Sverige finns roligt nog representerat på denna utgåva, då Ramones framträdande i tv-programmet "Måndagsbörsen" 1981 har inkluderats. Där framförs den enda versionen av "We want the airwaves" på dvdn, vilket är mycket trevligt då det är en av mina favoriter.

2. I extramaterialet finns en utökad del av "Måndagsbörsen"-segmentet, med tillhörande intervju av bandet, vilket är en riktigt pinsam historia. Alla som vet hur svenska musikprogram brukade intervjua utländska artister på den tiden vet vad jag menar.

3. Det tidiga 2000-talet har varit riktigt tragiskt ur Ramones-synpunkt. Joey dog 2001, Dee-Dee 2002 och Johnny 2004.


JOEL FORNBRANT (2007-11-12)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Music
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Interviews, Extra bonus, Super rare music videos, Photo galleries
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA