Dystert för alla utom hundar och robotar

FILMEN

När vi träffar Finch första gången är han ute och letar mat i en värld som uppenbarligen råkat ut får en katastrof. Miljön påminner mest om ett ökenlandskap efter en apokalyps. Finch har på sig en skyddsdräkt som täcker honom från topp till tå och som samtidigt berättar för honom att det är över 60 grader ute och att han borde skydda sig, vilket han gör.

Nere i sin underjordiska bunker bygger Finch roboten Jeff. En någorlunda människolik robot som har en förmåga att lära som går utanför allt jag någonsin sett. Tillsammans med hunden Goodyear och ytterligare en liten robot, Dewey, bildar de fyra en minst sagt udda familj som när en storm hotar dra in måste fly. Vi får sen följa deras resa mot San Francisco och mer specifikt Golden Gate-bron. Under resan lär Finch Jeff allt om sitt riktiga uppdrag; att ta hand om Goodyear när Finch inte kan.

Jag gillar "Finch". Det är en riktigt bra film och den har den där apokalyptiska olyckskänslan över sig. Känslan som säger att det här kan inte sluta lyckligt. I alla fall inte om man inte är hund eller robot. Hanks gör rollen som Finch perfekt och även hunden Seamus gör rollen som Goodyear väldigt bra. Han kan inte bli rädd för mycket med tanke på vad han får utstå. När det kommer till roboten Jeff så är även han väldigt bra gjord. Det märks att man haft en människa som förebild när man skapat honom och han ser både rolig, sorglig och rätt realistisk ut. Sen kan man ju ifrågasätta hur smart Finch är som lyckats bygga honom men det kanske man inte ska ifrågasätta… Hur som helst så levererar Apple TV+ återigen kvalité.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Från början skulle filmen hetat "BIOS". Tur att man ändrade.

2. Jeff har en massa onödig kunskap som han gärna delar med sig av.

3. Det är nästan så man blir sugen på en uppföljare för att se vad som hände sen…


HANS-ÅKE LILJA (2021-11-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Apple TV+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA