Scifi noir à la Nolan light

FILMEN

Det finns ett uns av Christopher Nolan i "Reminiscence". Inte personligen, men till viss del i filmens känsla. Det kan delvis bero på att Hugh Jackman gör huvudrollen i en film som flirtar med vetenskap som inte finns (à la Nolans "The Prestige" med just Jackman i huvudrollen), men det kan också bero på att Nolans samarbetspartner och bror Jonathan är med som producent och det kan också bero på att filmen är skriven av regisserad av Jonathans fru, det vill säga Nolans svägerska Lisa Joy. Så med ett skohorn kan man hävda att "Reminiscence" är Nolan light utan att anstränga sig allt för mycket.

Plotten: Filmen utspelar sig i en ganska nära framtid (typ 30 år bort) där vattennivåerna ökat markant och diverse krig brutit ut. På ständigt våta gator i Miami går den före detta militären Nick Bannister (Jackman) till sitt jobb nattetid. I denna framtida värld har dygnets aktiva timmar förskjutits då det är alldeles för varmt under dagarna. Man kan säga att Bannister livnär sig på att guida människor i sina minnen. Han har en vattenfylld tank som ursprungligen är ett militärt verktyg för förhör. Tillsammans med kollegan Watts (Thandiwe Newton) låter de betalande människor återuppleva minnen på ett sannerligen realistiskt vis.

En dag, precis när de ska avsluta arbetsdagen, kommer en kvinna in och behöver hjälp med att hitta sina nycklar. Bannister guidar Mae (Rebecca Ferguson) i detta förhållandevis lätta uppdrag men medan de håller på får han en inblick i hennes liv via spridda minnen som gör honom fascinerad av henne, så mycket att han söker upp henne utanför jobbet och de blir förälskade i varandra. Men plötsligt försvinner Mae bara tvärt och Bannister lägger sig själv i minnestanken för att försöka hitta ledtrådar, helt mot Watts rekommendationer. När de sedan assisterar polisen med ett förhör ser de Mae i en annan persons minnen vilket får Bannister att ge sig djupt in i jakten efter en kvinna som verkar ha varit en helt annan person än den han lärde känna.

I min rubrik har jag skrivit scifi noir och filmen lånar mycket från den klassiska film noir-genren med mörka, våta miljöer och en guidande voice over. Det gör att filmen till viss del liknar "Blade Runner" och en del av den kritik jag sett mot filmen är just att den lånar ganska fritt från många olika håll. Det ligger en viss sanning i det, men jag tycker ändå att filmen landar i en ganska spännande thriller som även är en kärlekshistoria på något vis.

Konceptet är inte så tokigt och filmen är snyggt gjord men den kanske skulle ha behövts putsats till lite mer för att bli riktigt... minnesvärd. Det är ingen dussinfilm men heller inte någon blivande klassiker.


EXTRAMATERIALET

Fyra featuretter som tillsammans klockar in på ungefär en halvtimme bjuder på generösa klipp ur filmen varvat med insmickrande intervjuer kring lite olika inriktningar. Dessvärre är det inte speciellt minnesvärt då tonen faller in i de alldeles för vanliga ryggdunkande harangerna som är så otroligt tröttsamt att lyssna på.

En musikvideo ligger också med.


TRE SAKER

1. En sak som framkommer i extramaterialet är att väldigt många i produktionen kommer från tv-serien "Westworld" som är skapad av Lisa Joy och Jonathan Nolan.

2. Bland skådespelarna hittar vi utöver Thandiwe Newton även Angela Sarafyan som vi sett i "Westworld". Säkert finns det fler.

3. Svenska Rebecca Ferguson som spelar Mae sjunger på riktigt i filmen. I "The Greatest Showman" där hon också spelade mot Hugh Jackman fick hon mima till någon annans röst.


ANDERS JAKOBSON (2021-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2021
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Reminiscence Family Reunion, The Suncen Coast, Crafting A Memory, You're Going on A Journey, Save My Love - Musicvideo
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA