Vissa poänger men mest en urspårning

FILMEN

Plötsligt handlar allt omkring Ella (Dianna Agron) om barn. De av hennes vänninor som inte redan fått barn, är gravida och det enda det tjatas om är barn, graviditet och förlossningar. Snart kommer frågorna: "När ska du skaffa barn, Ella? Har den biologiska klockan börjat att ticka än?"

Men Ella vill inte ha barn. Trots att hennes partner vill det och det finns starka åsikter inom släkten om att ta familjen vidare, har Ella valt bort barn. Det finns vissa fysiska orsaker också men framför allt så tickar inte den biologiska klockan. I samband med en läkarundersökning får Ella veta att det finns sätt att "laga" klockan om den är trasig. Hjälpmedel för att sätta igång den biologiska längtan efter barn.

Det är ett företag som anser att bristen på den biologiska klockans tickande är ett sorts fertilitetsproblem som kan behandlas med hormoner och terapi. Mot all förmodan vänder hon sig dit och möts av doktor Elizabeth Simmons (Melora Hardin) som inleder behandlingen. Ganska tidigt börjar Ella få vanföreställningar men genomgår hela behandlingen trots att det inte känns helt bra. Behandlingen avslutas med att Ella får ett implantat som ska justera hormondosen under resten av livet.

Den biologiska klockan börjar visserligen att ticka men med den följer allvarliga biverkningar.

Det finns vissa poänger med "Clock". Avstampet med det sociala trycket på kvinnor utan barn antar jag kan vara själva fröet till hela idén med filmen, men dessvärre håller inte helheten ihop. Upplägget med en person som blir allt mer paranoid och våldsam kombineras här med mer visuell skräck där en av Ellas vanföreställningar är en ovanligt lång svartklädd kvinna. En otäck figur i sig men i kombination med det andra blir det mest konstigt. Jag får känslan av att det funnits lite för många idéer som borde ha gallrats lite.

"Clock" blir aldrig tillräckligt otäck eller spännande. Ett stort misstag är att inleda filmen med en liten sekvens som på sätt och vis avslöjar lite väl mycket om vad som komma skall. Den karamellen kunde ha stannat i påsen. Åter igen: För många idéer och slutresultatet blir en trist urspårning.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av Alexis Jacknow. Det är hennes debutlångfilm.

2. Hon har en tidigare titel på sitt cv som också heter "Clock" som kanske är en kortfilm eller ett avsnitt i en tv-serie, vars korta plottbeskrivning inte riktigt påminner om långfilmen.

3. Filmen innehåller en ganska oväntad inklippsscen som fått någon att tagga filmen med "unneccesary male nudity" på IMDB. Onödigt eller inte så har scenen en viss effekt på tittaren.


ANDERS JAKOBSON (2023-05-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA