Världens bästa TV-serie någonsin

FILMEN

Jag avundas de som nu bänkar sig för att se "Twin Peaks" för första gången, för det här är världens bästa TV-serie genom tiderna. Ja, jag slår på den stora trumman, men så är det. Punkt.

Jag har sett serien mellan fem och tio gånger i sin helhet och även om det var ganska många år sedan jag såg den senast så sitter jag där och kan varenda replik, varenda ansiktsutryck, varenda vändning och varje ny stig serien tar med varje avsnitt. Så väl har den etsat sig fast i mitt minne.

Vad jag minns så visades serien i ett svep första gången på SVT runt 1991. Jag kan inte dra mig till minnes att den var uppdelad i två säsonger, men så är det de facto och nu när jag ser första säsongen så antar jag att cliffhangern var av bästa sort.

Säsong ett - som kom på DVD för fem år sedan, men som vi nu recenserar för att säsong två kommer - innehåller det långfilmslånga pilotavsnittet och sen ytterligare sju avsnitt, fördelade på sammanlagt tre skivor. Och det är ren njutning från start till mål.

En kort sammanfattning utan att avslöja allt för mycket. I den lilla staden Twin Peaks hittas unga flickan Laura Palmer död. En populär tjej på ytan men under den ruvade hon på mörka hemligheter och förde ett minst sagt kontroversiellt leverne. Att det handlar om ett mord står snabbt klart. FBI-agenten Agent Dale Cooper kallas in för att hjälpa sheriffen Harry S Truman och hans mannar med fallet.

Cooper finner sig snabbt till freds i den idylliska staden som är stark kontrast mot den storstadsvärld han vanligtvis verkar i. Bland det första han gör är att undersöka den döda flickans naglar. Under en nagel hittar han en liten, liten papperslapp med bokstav på. Det visar sig att Laura är ytterligare ett offer för en mördare Cooper jagat en tid.

Den lokala polisstyrkan blir förvånad över Coopers okonventionella arbetsmetoder där han bland annat låter sig vägledas av sina drömmar. I ett avsnitt har en väldigt märklig dröm där Laura viskar sin mördares namn i hans öra. Men när Cooper ska berätta det är det borta, men han är fast besluten om att drömmen innehöll ledtrådar till mordgåtans lösning.

När Cooper börjar sjunka in under Twin Peaks idylliska yta visar det sig att det finns många hemligheter och minst lika många misstänkta till brottet. Det figurerar en illegal drogtrafik in i staden via Kanada, traktens starke man, mogulen Ben Horne har sitt finger med i det mesta och smider mystiska planer där man inte vet vem som är offer och vem som är på hans sida, och Lauras del i det hela blir allt mer komplicerad för varje dag av utredningen som går.

Mot slutet av säsongen verkar det som om gåtan är på väg att lösas, men är den verkligen det?

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om "Twin Peaks", det här är bara att skrapa lite på ytan, men någonstans måste jag hejda mig. Det som är så bra med serien är att den har ett så fruktansvärt bra manus, som lagom till andra säsongen skruvas till å det grövsta. Till det har vi riktigt välskrivna och genomtänkta karaktärer som är omöjliga att inte ta till sitt hjärta.

Det finns egentligen hur många som helst, den här gången nämner jag några av de mest framträdande i säsong ett.

• Agent Dale Cooper - denna moderna Sherlock Holmes som sitter inne på så mycket kunskap och verkar vara en kuf men kan bli extremt seriös när det gäller. Han motto "Ge dig själv en present varje dag" har jag verkligen tagit till mitt hjärta.

• Audrey Horne - manipulativ, förförisk och lurig, och dessutom spelad av en av de vackraste människorna någonsin: Sherilyn Fenn, tragiskt outnyttjad i de stora sammanhangen.

• Lucy Moran och Andy Brennan - inte de skarpaste hjärnorna på polisstationen men med stora hjärtan och skärpa att plocka fram när det behövs.

• Ben Horne - djävulsk och smart, men ändå en sådan person som kan släppa allt för en riktigt god baguette.

Ja, det är så bra att det inte är sant. Skulle vi ha betyg på DVDKritik.se så skulle "Twin Peaks" i sin helhet få mer än maxbetyget. Köp och se på en gång.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet har fått en egen skiva, men det finns bonusgodis att tillgå på avsnittsskivorna också. Det finns kommentarspår till avsnitten av regissörer och andra medverkande. Innan första avsnitten finns det till och med en liten ljudintroduktion av "The man from another place" - Michael Anderson, den dansande och baklängespratande dvärgen.

Man kan också knäppa igång ett intro till varje avsnitt med The Log Lady. Går man in i kapitelmenyn kan man klicka fram utdrag ur manusskripten där serien avviker från det skrivna ordet, och man kan - om man trollar lite med fjärrkontrollen - få fram små mystiska intervjuutdrag med regissörerna.

Allt detta innan vi kommit in på extramaterialsskivan och den är minst sagt välfylld med bonusar.

Först ut är en telefonintervju (med livebilder) mellan två skribenter från den officiella "Twin Peaks"-tidningen "Wrapped in plastic" och manusförfattaren, regissören och medförfattaren Mark Frost. Ett mycket intressant samtal med initierade frågor.

Därefter en liten kurs med Michael Anderson om hur man pratar i "the red room", det vill säga hur man lär sig att uttala ord baklänges.

En lång introduktion till David Lynch kommer härnäst med kommentarer från experter, regissörer och skådespelare. Här ska jag dock utfärda en liten varning för inslagets sista minuter där det på sätt och vis avslöjas vem som mördade Laura Palmer. Har man inte sett hela serien kan man vänta med detta inslag. Det sägs inte i klarspråk men hintas ganska öppet ändå.

Näst sist är en intervju med den före detta ägarinnan till Mar T café som fungerade som RR Diner i serien.

Sist kommer något som kallas för "Postcards from the cast" där skådespelarna från serien berättar olika sorters annekdoter, vissa kopplade till "Twin Peaks", andra inte alls. Otroligt kul att se skådespelarna så här många år senare. Många har man inte sett på länge så det är extra roligt. Speciellt roligt är det när Don Davis, som spelar en av mina favoriten i serien - den vältalande Major Briggs - bjuder på en riktig "Cribs"-genomgång av sitt hus och visar upp imponerande träsnide och teckningar han gjort.

Exemplariskt extramaterial, men det ska också poängteras att David Lynch inte medverkar någonstans, vilket varken är oväntat eller någon skandal.


TRE SAKER

1. Vinjetten och musiken är bland det bästa man har sett och hört. Originellt och suggestivt och otroligt inbjudande. Musiken är verkligen något i hästväg som sätter stämningen oavsett om det ska vara otäckt eller roligt.

2. Det finns många roliga historier om hur David Lynch fick tag på skådespelarna till serien. En av mina favoriter gäller karaktären The Log Lady. Lynch lär en gång ha sagt "En dag ska jag skriva en serie där du ska gå omkring med ett vedträd" till skådespelerskan Catherine E. Coulson.

3. Titeln "Twin Peaks" sägs vara David Lynch favorituttryck för kvinnobröst.


ANDERS JAKOBSON (2007-02-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2002
Bolag: Paramount
Ljud: Stereo, Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Välj avsnittsanalys av regissörerna, Nya djupgående intervjuer med skådespelare och medarbetare, bl.a. med seriens medskapare, Mark Frost, manusförfattare, regissörer, film- och tv-experter, Välj inledning till varje avsnitt med Log Lady/Damen med vedträdet, Manusanteckningar: välj guide till "Twin Peaks som du aldrig gjort det förr", Ovanligt arkivmaterial från "Wrapped in Plastic" - den officiella Twin Peaks-tidningen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA