Underhållning utanför Sveriges gränser

FILMEN

Som uppföljning till "World tour of Skåne" har Johan Glans gjort "World tour of Skandinavien", vilket betydde att Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island fick besök av komikern från Eslöv. Den som kan sin geografi vet att de länderna utgör Norden och inte Skandinavien, vilket Glans även poängterar i sin föreställning. En medveten miss eller bara en miss?

Upptagningen som fastnat på DVD är gjord i Lund i februari 2013, vilket var när turnén hade besökt våra grannländer och nått Sverige. Alltså kan Glans skämta om olikheterna mellan länderna. Hur man inte förstår vad danskar säger och att de som pratar finlandssvenska alltid låter lite intellektuella. Kanske lite väl enkla skämt, men de blir ändå roliga i Glans tappning.

Liksom sist finns det inget centralt tema i föreställningen. Den börjar någonstans och slutar någon annanstans och krumbuktar sig igenom allt möjligt vardagligt - konfirmationskort, häckklippning, föräldrar som ska programmera videon, barnkalas etc - innan det är över. Trots avsaknaden av ett tema knyts allting ihop snyggt genom att skämt återkommer när man minst anar det. Som vanligt är Glans mycket underhållande. Hans scenpersona fungerar ständigt och vardagligheter filtrerade genom en nervös, blek man blir alltid kul.

Mängden information och skämt som fyller den dryga timmen föreställningen håller på gör det svårt att recensera det hela. Det räcker kanske bara med att säga att föreställningen är kul och att Glans som alltid gör ett riktigt bra jobb?


EXTRAMATERIALET

När jag ser föreställningen tänker jag att det är lite tråkigt att den bara är från ett och samma ställe. En turné är ju en turné och i och med att det blev 90 föreställningar känns det extra konstigt att man inte fick ta del av ett bredare utbud, speciellt som Glans var utomlands.

Vips ligger då 15-20 minuter från hans föreställning i Island som extramaterial. Enklare filmat och mer intimt och faktiskt riktigt roligt när han tar sig an den isländska publiken med en blandning av engelska, svenska, danska och isländska. Jag känner mig fullt nöjd med detta som extramaterial.

Dessutom ramas det hela in av att Glans meddelar att vi kommer att ses igen i "World tour of the World"… Skämt eller allvar?


TRE SAKER

1. Ett par "Star Wars"-skämt blir det förstås. Till exempel menar Glans att danskar låter som "Chewbacca med hjärnblödning".

2. Glans återkommande Darth Vader-imitation görs den här gången med en liten twist.

3. I föreställningens extranummer nämner Glans en by i Hälsingland med ett roligt namn. Jag var tvungen att kolla upp det och det är på riktigt - Glans har inte hittat på det.


ANDERS JAKOBSON (2013-11-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Scanbox
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Extra
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA