Välgjort utan avslöjande information

FILMEN

Den här "avslöjande" dramadokumentären kom samma år som Sofia Coppolas "Marie Antoinette", men i min uppfattning avslöjade den filmen ungefär lika mycket som vi får veta här. Det känns inte som någon omvälvande ny information kommer fram här.

I grov sammanfattning är Marie Antoinettes historia enligt följande: hon kommer till det franska hovet från Österike och paras ihop med tronarvingen Ludvig XVI. När Ludvig XV dör och sonen tar över får Marie Antoinette ta emot en del skepsis. Hon blir snabbt känd som den spenderande drottningen och tar lång tid på sig innan hon fullbordar äktenskapet och föder barn.

Folket i det franska kungariket tröttnar dock på hennes leverne som resulterat i ett fattigt land, och det blir oroligheter och sedermera revolution som leder till att kungaparet avrättas.

Det här är snudd på grundskoleinformation och berättades i Sofia Coppolas film, så väl som i denna.

Filmen är ett samarbete mellan kanadensiska TéléQuébec och France 2 och är mycket välgjord. Miljöerna - som sägs vara helt datagenererade - känns mycket genuina och det är inget fel på skådespeleriet.

Marie Antoinettes öde är fascinerande, men för min del har det inte gått tillräckligt lång tid sedan jag konsumerade historien, om än i en lite friare tolkning, att jag ska bli uppslukad av denna dramadokumentär. Välgjord, visst, men så avslöjande är den inte.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Omslaget utlovar "svensk speakerröst" på flera ställen, men så är det inte. Allt är på franska, även om det så klart finns svensk text.

2. Manusförfattaren Jean-Claude Carrière har flera historiska dramer på sitt samvete, bland annat "Goya’s Ghosts".

3. Yves Simoneau, som regisserade tillsammans med Francis Leclerc, regisserade pilotavsnittet till "The 4400".


ANDERS JAKOBSON (2008-12-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA