En ren, flygande ekorre och rosa hund

FILMEN

Niko är en liten renkalv som är övertygad om att han kan flyga. Hur han än försöker lyckas han dock inte lämna marken och de andra renarna är inte sena med att håna honom för det. Niko ger dock inte upp och tillsammans med sin vän, den flygande ekorren Julius, försöker han om och om igen. Nikos mamma har nämligen berättat att Nikos far är en av de flygande renarna som drar Tomtens släde och i och med att han kan flyga tycker Niko att även han borde det.

En dag när de befinner sig utanför det område då får vistas får några vargar syn på dem. Niko flyr men lyckas ändå leda vargarna till flockens område vilket i sin tur leder till att de måste hitta nytt område att bo på. Alla är mer eller mindre sura på Niko som då bestämmer sig för att nu får det vara nog. Nu ska han minsann hitta Tomtens renar och bevisa en gång för alla att han kan flyga. Som tur är följer Julius med honom…

"Niko – På väg mot stjärnorna" är en riktig äventyrsfilm och Niko och Julius får en resa där de träffar både vänner och ovänner och när de sen till slut hittar Tomtens renar (för det var väl ingen som trodde att de skulle misslyckas?) blir det inte alls som Niko förväntat sig.

Animeringen är riktigt bra gjord och så även karaktärerna. Speciellt Julius och en av de mindre tuffa vargarna är riktigt bra karaktärer. Den senare påminner dessutom väldigt mycket om Vanheden från "Jönssonligan"-filmerna.

Det som filmen faller lite på för mig är att den är lite för mycket inriktad på de yngre och att den i och med det även saknar de där kommentarerna och händelserna som vänder sig till en vuxnare publik. Detta gör att filmen, trots att den bara är 77 minuter lång emellanåt blir lite väl seg.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en reklamfilm för tomteland i Finland, en musikvideo och en trailer. Inte mycket att hurra för med andra ord.


TRE SAKER

1. Filmens undertitel "På väg mot stjärnorna" känns lite fel. Visserligen försöker Niko flyga men det är knappast stjärnorna han siktar på.

2. Den rosa hund som dyker upp hos vargarna kommer in i filmen rätt abrupt och även om hon säger att hon ena stunden stod och såg på husse och matte och i nästa var ensam i skogen säger det inte så mycket. Vore kul med en bättre förklaring.

3. Julius är helt klart filmens stjärna. Han är den som kommer närmast de karaktärer vi hittar i Pixars filmer.


HANS-ÅKE LILJA (2009-12-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Jultomtens hemstad Rovaniemi, Julius julsång och Trailer
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA