Jultomten som du aldrig sett honom förut

FILMEN

Det finns många versioner av jultomten. Många ser förstås framför sig den rödklädde, småfete man som Coca-Cola hjälpte till att popularisera under det förra århundradet. De som är lite till åren komna kanske tänker på den hjälpsamme hustomten eller till och med julbocken. Ibland finns det renar med, ibland nissar och ibland en Svarte Per.

I Jalmari Helanders tappning kommer dock tomten från en betydligt mörkare del av mytologin. En där tomten inte alls är den snälla, givmilda varelse han framstår som i vår moderna tid. På grund av detta har han av de finska samerna frusits ned och spärrats in i ett jättelikt berg i norra Finland. En amerikan är dock tomten på spåren och har satt igång att spränga sig ned i berget för att hitta honom. Saker och ting går förstås inte som man har planerat och plötsligt befinner sig några lokala bybor mitt i en kamp på liv och död. För tomten har vaknat och han är hungrig.

Den här finska produktionen (som för övrigt spelades in i Norge) andas kvalitet rakt igenom - från första bildrutan till den sista. Mer av en spännande thriller än en blodig skräckfilm bjuder den på en krypande obehaglig stämning som då och då bryts av ett förlösande skratt.

Allt håller en riktigt hög nivå. Från skådespeleriet, scenografin och specialeffekterna till den fantastiska musiken som får sägas vara pricken över i:et. Man har fångat den finska kärvheten och lyckats blanda den med svart humor och trovärdig fantasi. Här och var finns små tveksamheter i manuset men det har man överseende med tack vare den fantastiska inramningen.

"Rare Exports" är en finsk pärla som kanske inte passar alla. Men de som vill få lite annorlunda julstämning med en ömsom rolig, ömsom kuslig, modern saga kommer troligen inte att bli besvikna. Jag har fått en ny favorit att lägga till filmhögen jag betar av varje år för att komma i julstämning.


EXTRAMATERIALET

Det är extra kul när en riktigt bra film ackompanjeras av extramaterial och så är fallet med "Rare Exports". Här får man de två kortfilmer som låg till grund för den här filmen och en 6 minuter lång film där man får se en jämförelse mellan datorgenererade effekter och de färdiga scenerna.

Tyvärr är dock den kortfilm av bakom kulisserna-karaktär som finns med av ganska intetsägande snitt. Med en mestadels skakig handkamera tar regissören oss med under stora delar av filminspelningen ända fram till premiären på en utomhusduk på en italiensk filmfestival. Tyvärr visas inte så mycket av intresse.


TRE SAKER

1. Andra filmer jag ser vid jul varje år för att komma i stämning är "Livet är underbart", "Die Hard II", "Nightmare Before Christmas" och "Gremlins".

2. Det stjäls en massa element i filmen som man senare får reda på ska användas för att alstra värme i en gammal hangar. Problemet är bara att flera av dessa element inte är av den elektriska typen utan vattendrivna. Det känns som en liten miss.

3. Företaget Sweco gick för fyra år sedan ut med idén om att jultomten troligtvis bor i bergen i Kirgizistan. Enligt företaget är nämligen denna plats den optimala utgångspunkten för all logistik kring arbetet att dela ut julklappar till hela jordens befolkning.


THOMAS HELSING (2011-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Making of, VFX comparison, Original shortfilm, Rare Exports Original 2003, Rare Exports Safety Instructions 2005, Trailers
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA