Fantastiskt om familj och fattigdom

FILMEN

Vad är en familj? Det är den stora frågan som japanska succéfilmen "Shoplifters" ställer sig. Filmen blev, som man kan se i den guldfärgade ytan överst på omslaget, en Guldbaggevinnare och överallt på förpackningen dräller det av betygsikoner och idel lovord. Och ja, filmen är värd både priser, betyg och lovord.

Historien utspelar sig i det mindre välbärgade sammanhangen i Japan. En man och en pojke, fader och son möjligen, samarbetar med att snatta matvaror och andra förnödenheter som de kan dela med resten av sin familj - en "farmor" och två kvinnor i olika åldrar. De framstår som en familj, men är de en familj?

Under en runda hittar mannen och pojken en femårig flicka ute i kylan. De tar med sig henne hem och hon blir en del i familjen. Hon visar tecken på att ha farit illa och när det ska visa sig att hon rymt från ett otrevligt hem får hon ännu mer kärlek från sin nya familj. Hennes riktiga föräldrar syns i tv varpå flickan får ett nytt namn, en ny frisyr och nya färdigheter, för det är klart att även femåriga flickfingrar ska bidra till försörjningen.

Sakta men säkert gräver vi djupare in i relationerna i "familjen". Vilka är dessa människor och hur hör de ihop? Måste man vara släkt för att räknas som en familj? Och vem av dem är egentligen den värsta snattaren?

En rad avgörande händelser skakar om historien och familjens trygga verkstad, och det gör att filmen ändrar karaktär under upploppet. Från att ha varit en ganska mysig och trevlig film svävar ett litet orosmoln in och mörklägger "Shoplifters" tydligt. Det känns i och med den metaforen lite knepigt att beskriva filmen som lysande, men det är precis vad den är. En lysande bra skildring av en samhällsklass som sliter hårt för att få ihop till brödfödan och ser sig tvungna att jämna till vardagsekonomin med olagliga medel. Det är också en berättelse om barn som kommer från besvärliga förutsättningar med familjer de inte valt, lyckligtvis fint gestaltat av trovärdiga unga skådespelare. Men det är framförallt en historia som dissekerar begreppet familj och skildrar en gemenskap som är varm och unik.

Priserna, betygen, lovorden - ja, "Shoplifters" är verkligen väl värd all framgång och är en fin film som verkligen är sevärd. Låt er för allt i världen inte bli avskräckta av det japanska talet, ni kommer inte att tänka en sekund på det.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Utöver Guldbaggen har filmen givetvis nominerats och vunnit priser i en mängd olika sammanhang. Mest utdelning blev det föga oväntat i Nippon Academy-shō, den japanska motsvarigheten till Oscar, där det blev åtta vinster och ytterligare fem nomineringar. Den stora fjädern i hatten i prissammanhang borde dock vara Guldpalmen i Cannes.

2. Hirokazu Koreeda står för story, manus och regi och han har tidigare gjort filmer i ungefär samma stil med gott resultat.

3. Mycket av familjens gemensamma stunder går åt till att äta, så räkna att bli sugen på bland annat nudlar när ni ser filmen!


ANDERS JAKOBSON (2019-05-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: TriArt
Tema: Guldbaggevinnare
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA