Vem är målgruppen?

FILMEN

Den här spanska tv-skräckisen på blott 71 minuters speltid har ett enormt problem och det är vem som egentligen är målgruppen för filmen. Den utspelar sig juletid 1985 och handlar om fem barn i 12-årsåldern - grabbarna Koldo, Peti, Tito, Eugenio och tjejen Moni (Ivana Baquero från "Pans labyrint") - som gör ett intressant fynd i skogen. I en djup grop ligger en kvinna i jultomtedräkt.

Medan tre av dem försöker få upp henne ur gropen med ett rep sticker de övriga två iväg den lokala polisstationen där de upptäcker att kvinnan i gropen - Rebeca - är en efterlyst och farlig rånare. De ilar tillbaka och förhindrar hjälpen. Här finns det pengar att tjäna. Genom att hålla kvinnan i gropen ett tag till resonerar de att de kan få ut en större belöning för henne. Sedermera kommer de underfund med att hon nyss stulit ett antal miljoner pesetas som de nu pressar henne på.

I och med att filmen är satt i mitten av 80-talet kan filmmakarna göra ett antal referenser. Kidsen är popkulturella junkies och framstår som ungarna i "The Goonies" eller "E.T." med coola gadgets och fräna cyklar, och i förlängningen lite som Kevin i "Ensam hemma". En av killarna är helt frälst på "Karate Kid" och "hjälper" sin pappa att polera bilen med lite klassisk "wax on, wax off"-teknik.

Några av dem sitter ofta och glor på en zombiefilm där de lär sig en förbannelse som de använder på kvinnan. Plötsligt förvandlas hon till en livsfarlig och blodtörstig mörderska som blir väldigt svårstoppad - det visar sig nämligen att ungarna missuppfattat förbannelsen då den enbart var menad att användas på en död person och inte en levande.

Så den här lite barn-/tonårsfilmen kryddas med en del skräck- och splatterinslag vilket får mig att förvånat skruva på mig i soffan. Vem är det egentligen som ska se filmen? För otäck för barn och för barnslig för vuxna. Mycket märklig mix som bara snurrar runt på ett ställe utan att direkt komma någonstans.

Men referenserna är lite roliga i alla fall, speciellt när "Karate Kid"-killen Tito får användning för sina kunskaper.


EXTRAMATERIALET

Nej du!


TRE SAKER

1. Vid ett tillfälle får vi veta Monis fullständiga namn och det är "Monica Geller", alltså "Vänner"-Monica.

2. Filmen ingår i en tv-filmserie som heter "Películas para no dormir" ("Filmer som håller dig vaken om nätterna").

3. Förutom den tillfångatagna Rebeca så får man inte se ansiktet på en enda vuxen i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA