Från annorlunda till något mörkare

FILMEN

Även om jag sett Alison Brie tidigare var det i och med Netflix-serien "Glow" som hon verkligen satte sig i mitt medvetande och som jag förtjusades av de små detaljerna i hennes skådespel. Det är något hon får nytta av i "Horse Girl" som hon skrivit tillsammans med regissören Jeff Baena. Enkelt sagt kan man säga att filmen inleds som en karaktärsbeskrivning av en ung kvinna som är lite ensam och quirky men landar i något betydligt mörkare.

Hon spelar Sarah som jobbar i en hantverksbutik. Hon delar lägenhet med Nikki (Debby Ryan) som oroar sig över sin kompis. Hon tycker att Sarah är alldeles för ensam när hon hellre sitter inne och pysslar med något hemmagjort smycke samtidigt som hon ser avsnitt efter avsnitt av favoritserien "Purgatory". Mellan scenerna börjar en bild av Sarah klarna, där det finns en jobbig familjehistoria bara några generationer bort. Hennes mormor, som på en bild är kusligt lik henne, blev galen och hennes mamma var så deprimerad att hon tog sitt liv. Det finns även en tragedi relaterad till en häst som Sarah besöker ofta utan att egentligen vara välkommen i stallet. Tragedin drabbade hennes hästkompis som blev delvis invalidiserad.

På Sarahs födelsedag tvingar Nikki sin pojkvän att ringa in hans rumskamrat Darren (John Reynolds) så att hon inte ska vara allt för ensam. Sarah kan inte tro att de är sant då Darren även är namnet på huvudpersonen i favoritserien, men det bästa är att dejt-Darren visar sig vara trevlig och någon som hon trivs med. Och han trivs med henne.

Där någonstans börjar dröm och verklighet att flyta samman. Sarah vaknar upp på underliga platser utan att veta hur hamnat där. Hon drömmer om människor hon aldrig sett som hon sen ser i vardagen och det hela eskalerar väldigt snabbt, och som tittare gäller det att förstå om det ligger någonting i hennes konspirationsteorier eller om det är ett stigande vansinne vi bevittnar.

Mörkret i filmen som dominerar hela den tredje akten chockar mig. Jag var inte riktigt beredd på det och det gör att filmen hänger kvar efter att den tagit slut. Utan att avslöja för mycket så har jag i efterhand läst tittarrecensioner som bekräftar att det filmen faktiskt handlar om är väldigt genuint skildrat, vilket gör filmen till något mycket viktigare än bara en berättelse på 100 minuter.

Alison Brie är magisk i sin insats. Jag tror att det är bara några år bort innan vi börjar se henne bland nomineringarna till Oscars och Golden Globes. Det här är en sådant typ av prisvinnande insats. Mycket bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jeff Baenas senaste film var "The Little Hours" där Alison Brie gjorde huvudrollen.

2. Han har även skrivit den stjärnspäckade och udda filmen "I Heart Huckabees" från 2004.

3. Något med musiken i filmen får mig att tänka på italienska thriller/skräckfilmer, typ "Susperia" eller liknande. Vilket känns helt rätt i sammanhanget.


ANDERS JAKOBSON (2020-02-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA