Y(E.T.)I phone home, fast utan telefon...

FILMEN

Jag ska väl inte ta gift på detta, men första gången - som jag minns det - som den förfärliga snömannen var med i en animerad film var i "Monsters, Inc.". Det finns en direkt koppling från den filmen till "Abominable" (svensk biotitel "Förfärliga snömannen") trots att de är gjorda av konkurrerande bolagen Pixar och Dreamworks. Den kopplingen heter Jill Culton som skrivit båda filmerna. Här har hon även regisserat och mellan dem har hon gjort "Boog & Elliot - Vilda vänner" samt "Boog & Elliot 4 - Jaktsäsong". Snömannen har även synts till mellan filmerna, nämligen i "Smallfoot" och i "Mysteriet om herr Länk" som passerat utanför min radar.

Den här filmen har väl egentligen ingen likhet storymässigt med de nämnda filmerna utan är snarare något av en "E.T."-variant där en person hittar en främmande varelse, lockar fram den med något ätbart, och tar sedan hjälp av både en yngre och en äldre vän för att se till att den kommer hem, medan onda krafter jagar efter dem och varelsen. Rätt likt, eller hur?

Yi (Chloe Bennet) är tonåring i en kinesisk jättestad (kanske Hong Kong). Hon bor med sin mamma och sin ständigt matlagande mormor. Mellan raderna får vi veta att pappan i familjen omkommit och därmed har Yis liv förändrats. Medan hennes mamma och mormor tror att hon bara driver runt om dagarna är det i själva verket så att Yi jobbar dagarna i ända med diverse besvärliga skitjobb för att spara ihop pengar till den där resan runt omkring i Kina som pappan pratade om. Någon gång ska den bli av, och det blir den när hon hittar en förrymd yeti på sitt tak. Den gigantiska hundlika varelsen är ensam och rädd och jagad av människor som vill utnyttja den på olika vis.

Yi lyckas förstå att yetin vill hem till Everest och av en ren slump ramlar hon i ett äventyr där barnet Peng (Albert Tsai) och dennes äldre kusin Jin (Tenzing Norgay Trainor) gör henne och snömannen sällskap. Resan tar dem lustigt nog till alla de platser som Yis pappa pratat om och med den naturmagi yetin besitter går äventyret snabbt framåt, samtidigt som de onda är dem hack i häl.

"Abominable" bjuder på lite olika känslor. I grund och botten är det en fin historia som avhandlar sorg och saknad genom ett fartfyllt äventyr. Samtidigt kan jag inte riktigt släppa hur lik "E.T." grundstoryn är, men det är kanske inte något som är direkt unikt.

Det är en snyggt gjord film med fina miljöer. Både storstadsmyllret och de öppna kinesiska naturlandskapen är snyggt gestaltade. En fröjd för ögat och garanterad underhållning för stunden, men jag har svårt att se att "Abominable" kommer att ses som någon klassiker om fem-tio år.


EXTRAMATERIALET

Här finns ett myller av små klipp som i bästa fall ger oss lite mervärde till produktionen av filmen. I de sämre fallen är det saker anpassat för barn eller rent trams som bara tar upp lagringsplats på skivan.

Två kortfilmer bjuds. Den ena är relaterad och är en annan yeti-historia men animerad på ett annat vis. Den andra heter "Marooned" och är märkligt nog en "Wall-E"-kopia om en övergiven robot på en månbas som samlar ihop skräp. Hm?! Bättre kan ni, Dreamworks!


TRE SAKER

1. Alla karaktärer som ska vara kineser spelas av kinesisk-amerikanska skådespelare.

2. Två av filmens elakingar får sina röster av Eddie Izzard och Sarah Paulson.

3. Tenzing Norgay Trainor som gör rösten till Jin är barnbarn till Tenzing Norgay, sherpan som besteg Mount Everest med Sir Edmund Hillary, 1953. Fräckt sammanträffande!


ANDERS JAKOBSON (2020-03-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
2 original short films, Deleted Scenes, Making a Myth, Aniating Abominable, Meet the Cast, Your Yeti Care Guide, Courage to Dream, An Abominable Tour with Chloe Bennet, Everest's Talk Box, Cooking with Nai Nai, You Can Speak Yete-ese, Nai Nai Says
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA