Dubbel pedofiljakt i Sydafrika

FILMEN

Upplägget på den sydafrikanska thrillern "I Am All Girls" är att en polis och en seriemördare jagar medlemmar i en pedofilring. Det är ju lite intressant på sitt sätt, men det blir genast ospännande när vi ganska tidigt får reda på vem seriemördaren är - det är bara att titta på affischen - nämligen forensikern Ntombizonke Bapai (Hlubi Mboya) som är först på plats för att utreda sina egna offer medan polisen Jodie Snyman (Erica Wessels) engagerar sig mer än normalt i de pedofil- och traffickingfall hon utreder.

Filmen är löst baserad på verkliga händelser vilket egentligen inte är så svårt eftersom trafficking i allra högsta grad existerar och förstås är genomvidrigt på alla sätt och vis. Polisen driver ett avancerat utredningsarbete av en pedofilring, där de stora gripandena saknas, vilka är nödvändiga för finansieringen av arbetet. Högst upp i hierarkin finns två indiska bröder som garanterat är inblandade men svåra att sätta dit.

Men i historien finns det också en dåtid ungefär 25 år tidigare där vi ser hur unga flickor förs bort och hamnar i traffickingträsket. Om de har "tur" – vissa mördas nämligen. Vi följer speciellt en flicka som lever sig genom skiten och det är förstås ingen överraskning vem det är i modern tid... Alltså är detta en typ av hämndhistoria parallellt som polisen jobbar med att sätta dit förövarna. Det är två spår som löper sida vid sida och givetvis går in i varandra.

Det är ganska svårt och känna sig överraskad av filmen som i grund och botten är en ganska ordinär thriller. Det är filmens allvarliga grund som lämnar mer eftertryck. Pedofili och trafficking är verkligen vidriga saker och man kan säga att förövarna får det de förtjänar. Samtidigt blir det lite snaskigt där moraliska gränser suddas ut på ett sätt som inte känns speciellt verklighetsförankrat.

Resultatet blir att filmen vilar på en tung och allvarlig grund men lyckas inte riktigt komplettera det med ett starkt yttre. Beståndsdelarna går inte ihop och effekten uteblir.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det kommer en förklaring till varför filmen heter som den heter som även förklarar varför ALL GIRLS är så betonat på filmaffischen.

2. Större delen av filmen är på engelska, men emellanåt pratar karaktärerna afrikaans. Även om jag inte förstår orden så gillar jag hur det låter.

3. Regissören heter Donovan Marsh och har gjort en handfull filmer. En av dessa finns i vårt arkiv och det är den diametrala "Spud Miltons galna äventyr".


ANDERS JAKOBSON (2021-05-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag:
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (13/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
THRILLERNA