Magnus om Aftonbladet och lite till

FILMEN

För många, bland annat undertecknad, var Magnus Betnér en typ som dök upp i "Parlamentet" helt plötsligt och satt och var "arg" och "elak" i det röda laget, och det är från just "Parlamentet" som de flesta av oss känner honom bäst. Jag tror att jag sett han i "Stockholm Live" eller något liknande ståupp-program tidigare, men det här är första gången jag ser något rejält med honom.

Showen "Inget är heligt" turnérade runt i Sverige förra hösten och visades på Kanal 5 i julas, men nu finns den alltså utgiven på DVD i förlängd version. Titeln förklaras i bakomfilmen och syftar snarare på att vår yttrandefrihet förtrycks än att Betnér kan prata om vad fan han vill. Och han tar yttrandefriheten till sin spets och gnäller på det mesta.

Bilden av Betnér som vi har är att han är "arg" och "elak" och det är väl svårt att inte se han på det viset även efter den här 90-minutersshowen. Men under allt gnäll finns det en rad vettiga åsikter och en rar bild av hans dotter som jag inte känner att jag tagit del av tidigare.

Men det mesta är svador mot främst kändisar och i ännu större utsträckning Aftonbladet som han levererar. Egentligen är det ingen som går säker från attackerna, precis som det brukar vara med ståupp-komik, men Betnér håller i alla fall sig borta från att attackera och häckla publiken. Det blir mera som en familjärt samtal med publiken, eller till publiken, det är inte så mycket samspel just i denna show.

Ämnen som berörs är ganska vanliga ståupp-ämnen så som religion, politik, familjära saker som parmiddagar, skilsmässor och barn. Och mordhot. Betnér har nämligen blivit mordhotad av både hiphopare och nynazister och berättar öppet om dessa och förklarar även skillnaden mellan hoten. Det ena inkluderar Tipp-ex...

Överlag tycker jag att det blir lite ojämt. Inte så att några skämt är hysteriskt roliga och andra pinsamt tråkiga - det är faktiskt bra mest hela tiden, men inte riktigt så kul som jag hade hoppats på. Ibland blir det några märkliga pauser som om han tappar tråden, och i det stora hela tycker jag att ståupp funkar bättre i kortare doser.

Men hur som helst går det ganska snabbt att titta på "Inget är heligt" och det är ett bra betyg.


EXTRAMATERIALET

Det finns två extramaterialsinslag. Det ena är Magnus Betnérs uppvärmare på turnén - Martin Soneby. Jag tycker att det är ett roligt initiativ att vika en del av sin DVD till en annan komiker (enligt menyn "Magnus Betnérs egen favoritkomiker"). 20 ganska roliga minuter med den avslutande biten om Stockholmspoliser som den stora höjdpunkten.

Det andra inslaget är en bakomfilm med Betnér och Henrik Schyffert, filmad av Erik Haag. Det är en mycket bra film/intervju där man får en lite annorlunda bild av honom. Eftersom han inte vill bjuda hem kameran till sig själv är delar av filmen inspelat hemma hos Schyffert i Bromma där Betnér sedermera får gå runt och kommentera Schyfferts hem på sitt sedvanliga vassa vis. Kul!


TRE SAKER

1. I slutet av showen ber Magnus Betnér om ursäkt för sin medverkan i "Tack gode gud!". Även om han inte gjorde bort sig helt och hållet var det möjligen inte den bästa insatsen i serien.

2. På sin officiella hemsida lägger Betnér ut podcasts med utdrag ur aktuella shower.

3. Det finns ytterligare två DVD:er med Betnér på marknaden, "Live från Norra Brunn" och "Magnus Betnér Uncut".


ANDERS JAKOBSON (2008-02-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 16:9
Extramaterial:
Support act Martin Soneby, Bakomfilm med Magnus Betnér och Henrik Schyffert
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA