B-film enligt konstens alla regler

FILMEN

Är du sugen på en katalanskproducerad B-film med både aliens och jättespindlar? Ja, då är "8 Legs - Dödens nät" något för dig. Själv önskar jag att jag hade stängt av efter fem minuter.

Inledningsscenen är Ed Wood så det skriker om det. En stridspilot jagar ett osynligt UFO och krashlandar i djungeln. Det gör även UFO:t och precis när alienpiloten drar sina sista väsande andetag blir han ihjälstucken av en gigantisk spindel. Allt detta givetvis serverat med riktigt dåliga dataeffekter. Jag är så här långt som smått övertygad om att det är en parodi jag satt in i DVD-spelaren. Men icke.

Cut to: ett sjukhus i Guam. En sargad medlem ur en djungelstam ligger döende på en brits med oförklarliga skador. En grupp bestående av forskare, soldater och fler djungelmän flyger till stammens ö med hjälp av unga piloten Mercer (Alex Reid). Det visar sig senare att hon följt med då stridpiloten var hennes bror.

De hinner inte ens landa innan problemen sätter igång, och sen går det som det brukar göra i sådana här filmer - en efter en dödas de av det muterade ekosystemet på ön tills det bara är några få kvar - och jättespindeln.

Ingen vidare originell historia och heller inte speciellt bra. Dataeffekterna är kanske inte genomusla men de är långt ifrån bra. Till filmens försvar kan måste jag dock påpeka att den är från 2001 och i och med det ska jag också påpeka att den gjordes innan Shelob dominerade jättespindelgenren i "Sagan om konungens återkomst". Den här filmens spindel är i ungefär samma storlek och är trots allt riktigt bra designad.

Skådespelet lämnar mycket att önska. En del skådespelare spelar över så det blir pinsamt och även karaktärerna är rätt pinsamma och väldigt stereotypa. Det är som om man haft en checklista över karaktärer man måste ha med enligt regelboken och kryssat för alla.

Så ur den synvinkeln kan man inte säga att "8 Legs - Dödens nät" gör någon besviken. Det är en B-film enligt konstens alla regler och ibland kan det vara underhållande men i det här fallet så känns det som man sett den här filmen tidigare i ett bättre utförande.


EXTRAMATERIALET

Egentligen ingenting, men innan filmen kommer igång kan man se tre trailers till filmer som alla är tusen resor bättre än "8 Legs"...


TRE SAKER

1. Alienvinkeln i filmen (eller "anotrher world" som det står på den officiella hemsidan...) känns mest inslängd för att hitta en förklaring till att insekterna i filmen är gigantiska. Till och med den alien som dör tidigt i filmen verkar förvånad över vad som händer.

2. Jag fattar att det krävs av dramatiska skäl, men jag börjar bli lite störd över jätteinsekter som väser och skriker som om de hade däggdjurslungor och stämband...

3. Originaltiteln är "Arachnid", vilket är klart bökigare att säga än "8 Legs".


ANDERS JAKOBSON (2008-04-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Djurskräck
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (9/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA