Vikarien från helvetet…

FILMEN

En dansk skräckis? Jo, tanken är nog ändå att "Min fröken är en utomjording" ska vara det. Att den sen fått en rätt komisk svensk titel kan inte filmens skapare hållas ansvariga för. För ärligt talat, det är ju knappast någon som darrar när man säger "Min fröken är en utomjording". Då är den danska titeln "Vikaren" ("Vikarien") mycket bättre. Hur som helst, "Min fröken är en utomjording" är lite av en lågbudgetfilm som försöker sig på att tampas med de stora spelarna. Tyvärr lyckas man inte helt.

Filmen börjar med att klass 6B får en vikarie då deras ordinarie lärare blivit sjuk. Vikarien Ulla spelas utmärkt av Paprika Steen och hon är perfekt som psykopat. Hur som helst, hon kommer in i klassen och sätter standarden direkt med att tracka killen med de stora framtänderna och fortsätter sen att plöja fram som värsta mobbaren.

Naturligtvis blir eleverna förtvivlade och tjallar för sina föräldrar som kallar till extramöte med skolledningen. Dit kommer Ulla med självaste skolministern som hon plockat fram ur ett klot hon bär med sig i handväskan. Det är naturligtvis inte den riktiga skolministern men han gör sitt jobb och lugnar föräldrarna som i sin tur tvingar med eleverna på en resa som de tror ska gå till Paris och en tävling för begåvade skolklasser. Vad de inte vet är att Ulla har en helt annan agenda och inte alls har några planer på att ta barnen till Paris.

Som tidsfördriv är "Min fröken är en utomjording" rätt OK men det är inte någon film jag kommer att minnas. Det är dock kul att man försöker och även om man inte lyckas få till allt man planerat på ett tillräckligt bra sätt så är det inget fel på fantasin. Ulla kan både läsa sina elevers tankar och är elakare än den där killen (eller tjejen) som alla var rädda för under rasterna i skolan. Vad gäller skådespelarinsatserna så är det alltid svårt när det gäller barn men här gör de ändå hyfsat ifrån sig. Det är dock Paprika Steen i rollen som Ulla som är filmens stora behållning.


EXTRAMATERIALET

Inget alls.


TRE SAKER

1. Tyvärr låter den svenska titeln väldigt lik komedin "Min fru är en utomjording" med Kim Basinger, som ju är just en komedi.

2. På baksidan av omslaget listas filmen som ett drama men jag vet inte om jag håller med om det riktigt. Jag skulle nog kalla det mer en thriller för det känns ändå som om det är där skaparna av filmen vill placera den.

3. Det är rätt modigt att våga spela in en film med så mycket barn i. Ni vet väl hur man brukar säga? Det finns inget värre än ungar och djur när man ska spela in film…


HANS-ÅKE LILJA (2008-10-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA