En pojke av mer än trä…

FILMEN

När jag fick hem "Pinocchio" trodde jag att jag redan hade rätt bra koll på vad den handlade om. Alla känner väl den lilla killen av trä som inget hellre vill än att bli en riktig pojke? Alla vet väl att hans näsa växer när han ljuger och så vidare? Allt detta visste jag också innan jag såg filmen. Nu vet jag att den är så mycket mer.

"Pinocchio" är visserligen allt det som jag nämnde men den är mer. Pinocchio råkar ut för det ena äventyret efter det andra filmen igenom och det är inte många stunder där det inte händer något. Först blir han bortrövad av en tivoliägare som vill tjäna stora pengar på honom. Sen blir han kidnappad och förd till en ö där alla barn förvandlas till åsnor som sen skickas till arbetsläger.

Och som om detta inte vore nog. När han väl lyckas rymma kommer han hem och upptäcker att Gepetto, mannen som skapade honom, givit sig ut och letat efter honom och på sin resa blivit uppäten av en val som nu ligger på havets botten. Där bor Gepetto i hans mage utan någon chans att komma upp. Pinocchio ger sig naturligtvis av för att hjälpa honom.

"Pinocchio" är från 1940 och det märks att man hade lite andra åsikter på den tiden. När Pinocchio förs till ön för att förvandlas till en åsna får han och de andra barnen en sista kväll där de får göra vad de vill (de vet dock inte att det är deras sista natt som barn) och vad väljer Pinocchio och vännen att göra? Jo, de röker cigarr och dricker öl. I vilken barnfilm skulle man kunna se det idag?

Animeringen är imponerande och att tänka att den dessutom är gjord för 69 år sedan gör ju inte saken sämre. Kanske är det lite för mycket sång för min smak men så är det ju i Disneys filmer så det är bara att acceptera. Trotts detta är jag glad att jag såg filmen. Jag insåg nämligen att det är mer med Pinocchio än bara trä och en lång näsa…


EXTRAMATERIALET

Extramaterial finns det gott om. Faktum är att det finns en hel skiva med bara extramaterial plus att det finns mer på den skiva filmen ligger på. Tyvärr är mycket av det vi bjuds på skräp. Vi får saker som pussel, spel, musikvideos, musikklipp ur filmen och så vidare. Detta känns överflödigt och föga intressant.

Sen finns det också några dokumentärer om hur själva filmen gick till, lite borttagna scener samt ett alternativt slut och allt detta är till skillnad från det andra riktigt intressant. Den som sett en bakom kulissernafilmer om moderna animerade filmer kommer märka att det hänt en del sen 1940. Man kan dock inte låta bli att imponeras av att de faktiskt lyckat så bra med "Pinocchio" som man faktiskt gjort.


TRE SAKER

1. Det står på omslaget till DVD:n att detta är en 70-årsjubileumsutgåva men samtidigt står det att den är från 1940 vilket gör den 69 år gammal i år…

2. Det är riktigt kul att se Benjamin Syrsa göra något annat än sjunga "When you wish upon a star".

3. Något som är omöjligt att missa när man ser filmen är de pekpinnar den använder för att visa hur en bra och duktig kille eller tjej ska uppföra sig. Det är ju dessutom det hela filmen går ut på då det är just en duktig pojke Pinocchio måste vara om han ska få bli en vanlig pojke och inte en i trä. Ibland blir det dock lite för mycket…


HANS-ÅKE LILJA (2009-04-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
BILD & LJUD:
Digitalt restaurerad med förbättrad bild- och ljudkvalitet, Nytt 5.1 Disney Enhanced Home Theatre Surround Sound ljudspår, Musikvideo - framförd av Meaghan Jette Martin

SPEL & AKTIVITETER:
Pinocchios spel, Pinocchios frågesport

BAKOM KULISSERNA:
Bortklippta scener, aldrig tidigare visade, Alternativt slut, Så gjordes Pinocchio, The Sweat Box - Walt Disney's kreativa process, Och mycket, mycket mer!
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA