Ett band som gjorde avtryck tar farväl

FILMEN

När Broder Daniel brakade in i det svenska musiklivet med låten "Luke Skywalker" fattade jag ingenting. Det var en grymt irriterande låt med bedrövlig sång. Med en ganska bestämd uppfattning om hur musik skulle låta bildades ett sorts hat till bandet inom mig. Broder Daniel var skit. Punkt.

En liten vändning kom under ett avsnitt av "Sen kväll med Luuk". Bandet hade hållit en låg profil ett tag och var nu på väg tillbaka med en ny skiva och som urpremiär framfördes låten "Shoreline". Reaktionerna dröjde inte länge - tidningarna recenserade låten, musikforum på nätet svämmade över av kommentarer och länkar till avspelade mp3-versioner av låten, för detta var långt innan YouTube var den främsta källan till videoklipp.

För första gången fattade jag grejen. Låten sa någonting till mig och hatet vändes till viss respekt. Nu blev jag knappast ett die hard-fan efter detta, men just den låten har något speciellt. Att den senare skulle förfinas av en sällsynt lyckad cover av Anna Ternheim är en annan historia.

Just "Shoreline" avslutar den 57 minuter långa dokumentären "Broder Daniel Forever" som skildrar bandets sista stund, avslutningskonserten på Way Out West i Göteborg sommaren 2008, samt lite av det förarbete som gjordes inför konserten. Det är alltså ingen retrospektiv film som skildrar allting som bandet åstadkommit sedan starten 1989, men samtidigt ger filmen ett visst helhetsintryck.

Sångaren och den huvudsakliga låtskrivaren Henrik Berggren står onekligen i fokus och berättar om ambitionen att vara ett unikt band, att komma bort från likgiltigheten och säga något med sin musik. Berggren har alltid varit den man förknippat med Broder Daniel, den som verkligen stod ut i mängden med smink och en utstickande klädstil, och som i och med det fått veta att han levt. "Jag fattar inte hur du klarade av det", säger basisten Theodor Jensen mellan biljardstötarna. "Jag hade aldrig klarat det i dag" svarar Berggren.

Förutom intervjumaterial finns bilder från en stökig replokal och så klart oerhört närgångna livebilder från den där sista konserten. Spelningen var extra laddad eftersom det samtidigt var en hyllning till gitarristen Anders Göthberg som tog sitt liv bara några månader innan. Jag tror dock att tårarna i fansens ansikten rinner mest för att Broder Daniel sa sitt farväl där och då.

"Broder Daniel Forever" är en fin liten dokumentär om ett band som gjort ett avtryck. Det krävs kanske viss förkunskap om bandet för att ta till sig den lite extra, men samtidigt tror jag att den funkar som den är för vilken tittare som helst.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Det finns en limited edition av "Broder Daniel Forever" som enligt Ginza "innehåller unikt extramaterial, unika livespelningar, material från bakom scenen, en extra DVD, en booklet, en CD från Way Out West 2008, en CD med kommentarer från Henrik Berggren".

2. Håkan Hellström var under en tid trummis och basist i bandet (inte samtidigt), för att sedan bli soloartist och en av Sveriges största manliga artister.

3. Numera finns det där uruppförandet av "Shoreline" på YouTube, dessutom medverkar Håkan Hellström i klippet.


ANDERS JAKOBSON (2009-12-30)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin musikdokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musikdokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Musik
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (2/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA