Bra men lite ytlig dokumentär

FILMEN

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till att sätta mig och titta på "One Direction – This is Us". Det är inte direkt den typen av musik som jag lyssnar på i vanliga fall. Visst, jag har hört deras låtar på radion som alla andra men som sagt, inte direkt mina favoriter. Hur som helst, jag drog igång filmen och ganska snart så var jag faktiskt fast. Jag kommer fortfarande inte sätta på en skiva med 1D som de också kallas när jag går hemma men faktum är att killarna är riktigt sympatiska och de verkar ta sin berömmelse på rätt sätt. Nu kan det ju visserligen vara lite tillrättalagt i en film som denna, en film som ska berätta deras historia men de känns äkta.

Vi får se hur gruppen bildades och följa dem under en världsturné med runt 130 spelningar. Vi får även se deras föräldrar och höra deras berättelser om hur det är att ha en 16-17-årig son som flyttar hemifrån och hur glada de blir när han kommer hem för femte gången på 2,5 år. Som förälder kan jag föreställa mig att det inte är ett drömscenario.

Detta är alltså en dokumentär och inte en spelfilm och för mig som inte är så intresserad av att se dem framträda live blir just de delarna lite långa men annars har man fått ett bra flyt i berättandet och man låter alla fem killarna komma till tals och berätta sin historia och om sina upplevelser. Det jag saknar lite är allt som inte gick så bra. Visst, vi får se första framträdandet i "X Factor" men det är allt och jag råkar veta att det finns klipp på framträdanden som inte gått så bra men som ändå varit väldigt charmiga just för att de inte gått bra. Varför togs inte de med här?

Hur som helst, "One Direction – This is Us" ger oss en ganska bra inblick i vilka killarna i bandet är. Inget djupdykande direkt men det är säkert mer än tillräckligt för de flesta fansen.


EXTRAMATERIALET

Det finns en hel del extramaterial men det känns i ärlighetens namn mest som överblivet material från själva filmen. Det är ingen större skillnad på det och det vi ser i filmen, och även om det inte gör det sämre hade jag väntat mig lite annat, men det kanske är för att man är van med spelfilmer...

Men det spelar ingen större roll. Det är hur som helst kul att se när killarna åker hem och när de blir avbildade som vaxfigurer.


TRE SAKER

1. Filmen finns även i 3D viket jag personligen har lite svårt att förstå meningen med.

2. Missa inte eftertexterna för där finns några av de roligaste klippen på när killarna klär ut sig och lurar folk på gatorna.

3. Sen kan jag inte låta bli att undra varför vi inte får veta varifrån namnet One Direction (1D) kommer ifrån.


HANS-ÅKE LILJA (2014-01-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin musikdokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musikdokumentär
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Musikvideo till "Best Song Ever", Fem "Going Home"-kortfilmer - Varje bandmedlem: Harry, Liam, Louis, Niall, Zayn, åker hem till sin hemstad där familj och vänner ger fansen en inblick i killarnas liv utanför rampljuset, "Before The Show"-kortfilm - Vi får hänga med killarna när de slappas, spelar TV-spel, tränar och förbereder sig inför ett stort framträdande, "1D Family"-kortfilm - Vilka är One Directions fans? och Förlängda scener
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA