En annorlunda musikdokumentär

FILMEN

José González är möjligtvis inte en namn som alla kan koppla till ett ansikte, men jag vågar nästan lova att alla som läser denna text har hört honom. Hans musik figurerade nämligen i en mycket uppmärksammad reklamfilm för några år sedan (se Tre saker).

González har argentinskt påbrå, men är född och uppväxt i Sverige. Han tillhör den svenska singer-songwriterscenen, men sticker ut med sitt fingerfärdiga gitarrspel, inspirerat av både klassisk gitarr och latinska tongångar, och en säregen och speciell stämma. Det är ingen artist man hittar i talkshowprogrammens intervjusoffor och han framstår lite som en ganska tillbakadragen och privat person, vilket även dokumentärfilmen "The Extraordinary Ordinary Life of José González" etablerar. Det är ingen vanlig musikdokumentär där man matas med information och en story, utan en skildring av González liv för några år sedan. Ett liv fyllt av konserter runt om i världen, lugna stunder i studion och filosofiskt grubblande. Det sista ackompanjeras av animationer och vi får även i animerad form ta del av hur González föräldrar flydde till Sverige, hur han föddes och hur föräldrarna skilde sig och flyttade isär.

Tempot är makligt och det händer egentligen inte så mycket, men man får ändå en bra bild av hur livet som artist utanför de stora scenerna och den stora medieuppmärksamheten är.

På sätt och vis är det fullt logiskt att man valt ett udda format till den här skildringen. En vanlig, öppen och informativ musikdokumentär hade förtagit mystiken kring José González som nu förblir lika hemlig som han var innan jag började titta. Han har eventuellt blivit ännu mer komplex, och det är inte helt fel.

En annorlunda inblick i skapandeprocessen och en unik och speciell svensk artist är vad vi får på 75 minuter.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial bjuds ett antal musikvideor och några liveupptagningar, samt en liten film där José Gonzalez jammar fram nya låtar och stillbilder på en anteckningsbok med "idéer" av det filosofiska slaget.


TRE SAKER

1. Här är reklamfilmen jag pratade om - tusentals färgglada studsbollar som regnar över San Francisco. Låten i filmen är José González cover på The Knifes "Heartbeats".

2. Bland det märkligaste i filmen - eller, ja det märkligaste i filmen - är en sekvens med en "grisman" som springer omkring spritt språngande naken. Denna grisman figurerar på olika sätt i samtliga videor bland extramaterialet.

3. Filmen gjordes i samband med att González spelade in sitt andra album "In our nature" och det släpptes 2007, så filmen har några år på nacken även om den släpptes alldeles nyss. González har ännu inte följt upp skivan med ett nytt album.


ANDERS JAKOBSON (2011-12-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin musikdokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musikdokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Folkets bio
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
New, Ideas, Music videos: Killing for love, Down the line, Teardrops, Live: Fold, How low
RECENSERAT DENNA DAG (5/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA