Paranormala aktiviteter nattetid

FILMEN

Det enklaste sättet att beskriva en film är att säga att den är som en blandning av A och B. Ett lite billigt sätt att göra det enkelt för sig, men samtidigt effektivt. I det här fallet är "Paranormal Activity" som en blandning av "The Blair Witch Project" och "Poltergeist". Det är en film som påstå sig bestå av hemmafilmade klipp gjort av ett par som drabbats av något sorts främmande väsen i sitt hem.

Paret heter Katie (Katie Featherston) och Micah (Micah Sloat) och när filmen börjar har Micah köpt en stor kamera för att kunna dokumentera vad som händer i deras hus, främst på nätterna, då de märkt att konstigheter ägt rum medan de sovit. Det är främst Katie som menar att något konstigt pågår, vilket hon lidit av under hela sitt liv. Micah är lite mer tveksam, och tanken på att det är någon fysisk person som bryter sig in i deras hem poppar upp mer än en gång.

Men som kameran ska registrera händer det något konstigt. Ljud kommer från ingenstans, dörrar öppnas och stängs etc. Ett medium kallas till platsen (Mark Fredrichs) och konstaterar att vad de än drabbas av så är det kopplat till Katie, och inte till huset, vilket alltså betyder att det inte kommer att bli någon förändring om de flyttar. Mer än så kan han inte hjälpa dem.

Snart intensifieras konstigheterna och paret blir allt mer drabbade. Brist på sömn skapar frustration, irritation och desperation och förhållandet får en allvarlig törn.

Jag har ganska svårt att bli skrämd av spökfilmer, men "Paranormal Activity" lyckas få till några minnesvärda scener som får det att krypa lite behagligt längs med ryggraden. Filmens starkaste kort är det enkla greppet att få det att verka vara dokumentärt material genom de egenfilmade bilderna och någon inledande textskylt om att materialet är äkta. Det är ett enkelt sätt att få tittarens uppmärksamhet, som ju gjorde "The Blair Witch Project" till den succé den blev för 10 år sedan. Även om man så klart vet att det inte är på riktigt så dras man snabbt in i illusionen, detta tack vare ett naturligt skådespel av Katie Featherston och Micah Sloat. I dagsläget har de inga imponerande resuméer, men de gör trovärdiga insatser och att de är okända skådespelare är bara till filmens fördel.

"Paranormal Activity" hajpades rejält när den kom, men för mig personligen lever filmen inte upp till förväntningarna. Det är visserligen en bra och lätt originell spökskräckis som säkert lär skrämma andra mer än den skrämde mig. Vissa scener kommer dock att leva kvar länge...


EXTRAMATERIALET

Omslaget gör gällande att en hel "unrated version" ska finnas med, men i själva verket är det bara ett alternativt slut. Detta slut ska enligt uppgift enbart varit med på en enda visning av filmen, och är lite sämre än det som är med i filmen.

Det finns faktiskt ytterligare ett slut på filmen, dock inte på denna utgåva. Det är en director's cut som innehåller en del divergerande scener överlag men framför allt ett betydligt längre slut som är aningens mer deprimerande och på sätt och vis mer läskigt. Lite synd att inte den versionen finns med här för den är sevärd.


TRE SAKER

1. Filmen är ett bra exempel på att det inte behövs en enorm budget för att göra en bra film. 15 000 dollar kostade den att spela in, vilket är ingenting, och har nu dragit in närmare 142 miljoner dollar.

2. Filmen är inspelad i manusförfattaren och regissören Oren Pelis hus.

3. En uppföljare ska komma i höst och gå upp samtidigt som "Saw VII", dock utan Oren Pelis inblandning. Lustigt nog var det tänkt att "Saw VI"-regissören Kevin Greutert skulle göra filmen, men han tvingades genom en kontraktsklausul att göra "Saw VII" i stället, trots att han kontrakterats för "Paranormal Activity 2".


ANDERS JAKOBSON (2010-04-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Alternativt slut
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (17/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA