Rätt normala aktiviteter numera

FILMEN

Nu räcker det, va? Den första filmen var en lågbudgethit, den andra en godkänd uppföljare som man inte visste att man ville se, men tredje gången gillt så blir det bara en tröttsam upprepning som tillför lite till serien. I alla fall när det gäller struktur och skrämseleffekter, men betydligt mer när det gäller att knyta ihop historien.

Vi vet sedan tidigare att systrarna Kristi och Katie hade närkontakt med spöken/demoner redan i barndomen. Här får vi se det på VHS-band från 1988. Det är då en jäkla tur att det alltid funnits någon i familjen som varit besatt av videokameror...

Här är det systrarnas styvpappa som jobbar som bröllopsfotograf som monterar upp kameror över hela huset när märkliga saker börjar att ske. Minstingen Katie pratar med sin osynlige vän Toby både dag- och nattid, men alla tror förstås att det bara är ett fantasifoster.

I vanlig ordning hinner det gå ungefär halva filmen innan det händer något av intresse, och då är det ungefär samma inslag som vi sett tidigare: saker som trillar ned, någon som står och och stirrar på några som sover i flera timmar och så alla dessa jumpeffects. De har gjort det förr och nu är det vardagsmat. Normalt, snarare än paranormalt.

Men: filmen ger ändå en liten förklaring till varför det blivit som det blivit för systrarna. Dock känns förklaringen lite smått urballad måste jag säga.

Nä, "Paranormal Activity"-serien har nu gjort sitt. För min del hade det räckt med den första filmen, men serien är en given kassako på biograferna och just denna del är den mest inkomstbringande med 205 miljoner dollar inspelade i hela världen. Därför känns det inte som någon överraskning att del fyra är planerad till i höst, och vem är det som ska vara besatt av videokameror då?


EXTRAMATERIALET

Filmen kommer både i bioversion och förlängd version, som även finns med på en DVD i förpackningen. Det skiljer några minuter. I övrigt är extramaterialet av det lättare slaget. Ett par minuter där videostyvpappan filmar när han skrämmer sin älskade och en kort och medvetet tafflig reklamfilm för videostyvpappans lilla bolag.

Inte så läskigt alltså.


TRE SAKER

1. Dokumentärfilmarna Henry Joost och Ariel Schulman som gjorde "Catfish" har tagit över registafettpinnen till denna film, vilket så klart gör att man börjar fundera om "Catfish" verkligen var en dokumentär eller inte... De kommer även att göra den fjärde filmen.

2. På plussidan finns det trots allt en hel del bra specialeffekter i filmen. Enkla men effektiva.

3. Det smartaste bidraget manusförfattaren Christopher Landon ("Disturbia", "Paranormal Activity 2") kommit med till den här filmen är idén om att placera en kamera på en fläkt som rör sig från höger till vänster.


ANDERS JAKOBSON (2012-02-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Paramount
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Extended director's cut, Theatrical version, Scare montage, Dennis' commercial
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA