Många monster i barnförbjuden saga

FILMEN

På rekommendation av Frank Darabont och Stephen King tar jag mig an "Pan's Labyrinth", Guillermo del Toros magiska äventyr satt i 40-talets fascistiska Spanien. Den unga flickan Ofelia förs av sin gravida mamma till en utpost i Spanien där hennes nya man, kaptenen Vidal väntar. Ofelia, som konsekvent vägrar kalla kaptenen för sin far, är fast i sagornas värld, trots att hon egentligen borde vara för gammal för sådant. Hon anar inte att hon själv snart ska bli del av en urgammal saga.

I skogen intill utposten finns en gammal labyrint. Hon kommer dit vägledd av en insekt/fé som hon träffat på och i labyrinten väntar en faun. Han förklarar för Ofelia att hon i själva verket är en återfödd prinsessa och att hon måste utföra tre uppgifter om hon ska bevisa sin kunglighet och återförenas med sin riktiga far.

Det låter kanske som en barnfilm, men det är det verkligen inte. Kapten Vidal är en sadistisk och blodtörstig soldat under Franco, och han för ett blodigt krig mot den motståndsrörelse som försöker ta över utposten. Det är tortyr och avrättningar i parti och minut, och väldigt grafiskt skildrat i filmen.

Han visar sig också vara ett mänskligt monster som endast bara bryr sig om att hans son ska födas, oavsett om det betyder att hans fru dör på kuppen, och lite senare i filmen är han inte främmande för att döda Ofelia om det skulle behövas. Hon har å andra sidan fullt upp med monster och otäcka varelser från andra världar, och den där faunen - vad är hans avsikter egentligen?

Har man en soft spot för fantasifyllda äventyr så är "Pan's Labyrinth" filmen man väntat på. Den är speciellt intressant för att den så duktigt skildrar två helt olika historier som binds ihop av den lilla Ofelia, fint spelad av urgulliga Ivana Baquero.

"Pan's Labyrinth" är en mycket tjusig film med välgjorda effekter. Filmen kammade hem ett antal Oscarstatyetter och det med all rätt. Guillermo del Toros barnasinne är det inget fel på, och i kombination med en skicklig förmåga att överföra fantasier till film så blir "Pan's Labyrinth" en riktig fullträff.


EXTRAMATERIALET

När man tittar igenom det rika extramaterialet till filmen är det en sak som står väldigt klart och det är att Guillermo del Toro är en sann visionär. Jag ska inte säga att andra filmmakare inte är visionärer, men jag är väldigt tveksam till att de ligger på samma nivå som del Toro.

Allting är så uttänkt, allt från musik till färger till hur mytologiska element och traditionella sagostrukturer bakats in i historien. Men så har han också haft gott om tid på sig - i ett avsnitt på DVD:n visar han upp sina journaler daterade ända tillbaka till 1993 med smått maniska anteckningar och skisser.

(Som en parentes kan jag nämna här att del Toro vid ett tillfälle glömde sina journaler i baksätet på en taxi och trodde att projektet var ett minne blott, tills taxichauffören med mycket möda och stort besvär hittade del Toro och kunde återlämna journalerna.)

Extramaterialet ger verkligen en heltäckande och imponerande inblick i hela arbetsprocessen. Speciellt imponerad av blir jag att det är så förhållandevis lite som är dataanimerat. Jag var helt övertygad om att faunen var en digital figur, men innanför den komplicerade dräkten och den till "the pale man" fanns skådespelaren Doug Jones, en gänglig man som tidigare bland annat gjort en liknande dräktroll som Abe Sapien i del Toros "Hellboy".

Det finns även en liveintervju gjord av tidningen Guardian där del Toro berättar ganska mycket om det spanska inbördeskriget.

I fodralet ligger också några vykort med storyboardskisser. En mycket prisvärd utgåva, både för filmen och extramaterialet.

SVENSK UTGÅVA

Den svenska utgåvan - "Pans labyrint" - innehåller nästan allt extramaterial förutom liveintervjun med Guardian, som verkar vara helt specialgjord för den engelska utgåvan.


TRE SAKER

1. Om man sätter sig och ser filmen och tror att det är en mörk barnfilm blir man ganska överumplad när den första våldscenen dyker upp, där kapten Vidal formligen mosar en stackars bonde. Jag blev det i alla fall, och i Mexico fick biograferna sätta upp stora varningslappar på affischerna då föräldrar tagit med sina barn på filmen.

2. Guillermo del Toro poängterar flera gånger att faunen inte är Pan, då karaktären Pan enligt mytologin är en mycket ondare figur. Namnet är något som hakat på till den internationella översättningen. En mer korrekt översättning av den spanska originaltiteln skulle vara "Faunens labyrint".

3. Del Toro menar också att man ska se filmen som en sorts systerfilm till hans tidigare "The Devil's Backbone" som också utspelar sig under spanska inbördeskriget.


ANDERS JAKOBSON (2007-03-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Optimum Releasing
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Director's commentary, Introduction by director, Guardian interview at the National Film Theatre, Featurettes, Director's notebook, Storyboard and notebook video prologue, Storyboard/thumbnail comparisons, Trailers
Galleries
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Inledning av Guillermo del Toro, Featuretter: Mytens makt, Pan och feerna, Färg och form, Sagan går igen i melodin, Mercedes vaggvisa, Regissörens anteckningsbok, Storyboard/Thumbnail and FX Compares med regissörens kommentarer, Biotrailer
RECENSERAT DENNA DAG (21/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA