Ett nytt lågvattenmärke är satt

FILMEN

”The Human Centipede (First sequence)” är förmodligen en av årets mest omtalade filmer. Rapporterna från USA gjorde gällande att folk sprang ut från biograferna för att den var så äcklig. Amerika var chockat, vilket inte direkt var oväntat. Nu har filmen släppts på köpfilm i England och gissningsvis kommer inte att reaktionerna att vara annorlunda där.

Men är den så vidrig som alla säger då? Nja, visst, det är en obehaglig film, det är det, men den är mer äcklig för att man ser för sin inre syn vad som händer än rent visuellt. Personer med bra fantasi kommer alltså att tycka filmen är vidrigare än andra.

Tyvärr så är filmen dessutom lika dålig som den är äcklig. Handlingen är följande: Doktor Heiter har fått för sig att han ska skapa en tusenfoting. Först gör han ett experiment med sina hundar för att sen försöka med människor. Sättet han gör tusenfotingen är att han syr ihop tre personer (eller hundar som i första fallet) med varandra. Första personen syr han fast via baken med person nummer tvås mun, person nummer tvås bak sys sen fast i person tres mun. Alla tre får sen knäna opererade så att de inte kan gå upprätt utan tvingas krypa på alla fyra. Och vips har han skapat en tusenfoting.

Ni förstår säkert var äckelfaktorn ligger, men som sagt får man inte se några detaljer utan man får låta fantasin avgöra hur djupt in i doktor Heiters sjuka skapelse man vill gå. Hade nu filmen haft bra skådespelare och ett logiskt manus hade detta kanske kunnat bli den film manusförfattaren velat, men nu saknar den båda dessa ingredienser och vad vi får är en lågbudgetfilm som enbart får uppmärksamhet på grund av dess äckelfaktor, som dessutom är ordentligt överdriven. ”The Human Centipede (First sequence)” är en film man med gott samvete kan hoppa över.


EXTRAMATERIALET

Man har verkligen inte snålat när det gäller extramaterial till filmen. Dock är extramaterialet lika tråkigt som filmen är dåligt. Förutom ett kommentarspår bjuds vi på den obligatoriska trailern samt en bakom kulisserna-film som mest känns som om den är filmad av någon som gick runt på inspelningen med en videokamera och inte hade något bättre för sig. Trist!

Vidare får vi två intervjuer med Tom Six och en Q&A med Six och Dieter Laser. Tom är mannen bakom filmen och påminner mest om en JR Ewing-wannabe med sin cowboyhatt. Det går dock inte att ta miste om att han är väldigt stolt över vad han åstadkommit. Han berättar dessutom att han jobbar för fult med uppföljaren som kommer att få originalet att kännas som en lätt uppvärmning.

Sen får vi också en borttagen scen där doktorn gläds över sina framgångar och ett screentest med de två kvinnliga huvudrollsinnehavarna. Mycket extramaterial om man mäter i minuter, men inte i kvalité tyvärr.


TRE SAKER

1. En uppföljare är redan på gång. Den förväntas få premiär nästa år.

2. Något som man reagerar på är hur dumma tjejerna i filmen är. När de får punktering och inte kan byta däcket själva ger de sig hellre ut (och då i skogen istället för på vägen) för att leta efter hjälp än att köra vidare med punktering…

3. Den enda fördelen med filmen är att vi förmodligen aldrig kommer att få en amerikansk remake.


HANS-ÅKE LILJA (2010-10-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Eureka Video
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Making of, Interview with Tom Six, Casting, Foley session, Deleted scene och Original theatrical trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA