Perverterad slafsorgie

FILMEN

Skräckfilmsfalangen som fått undertiteln "tortyrporr" är bra märklig alltså. Är det seriöst någon vettig människa som tycker att det är bra? Visst, man kan finna något slags bestialiskt underhållningsvärde i överdrivna mordsekvenser i filmen, men handen på hjärtat: i grund och botten är det bara perverst.

Falangen som sådan går att applicera på ett flertal filmer men personligen tänker jag först och främst på Eli Roths "Hostel" och "Hostel: Part II", som på sätt och vis - och förmodligen tillsammans med "Saw"-serien - gjorde mainstreamfilm av otrevligheterna.

"La Petite Mort", som trots sin franska titel är en tysk film, har väldigt många uppenbara likheter med "Hostel": några ungdomar på resande fot hamnar mitt i händerna på några som torterar dem till döds. Egentligen behöver man inte säga så mycket mer om handlingen som sådan. Det är en transportsträcka tills de hamnar i skiten och sen är det ytterligare en, om än betydligt blodigare transportsträcka tills det är över. Filmen är 75 minuter lång och initialt tyckte jag det var kort, men med facit i handen är jag rätt glad över att den inte är längre.

Filmen inleds med någon sorts information som i och för sig berättar precis allt som ska hända, men vars huvudsakliga syfte är att ge den där "detta har hänt på riktigt"-känslan och att det vi får se är baserat på "polisens journaler". Det måste vara Tysklands smartaste poliser i så fall som efter att ha hittat liken "två år senare i Tjeckoslovakien" lyckats komma fram till allt det som skildras...

Nåja, man ska kanske inte leta logik i en sådan här film. Är det bra eller dåligt då? Jag vet inte. Man får vad man förväntar sig av en tortyrporrfilm. Otrevligt? Ja. Äckligt? Ja. Sjukt? Ja.


EXTRAMATERIALET

En timslång bakomfilm. På tyska. Utan text. Jag tror jag hoppar den...

Det som kallas för borttagna scener kunde man lika gärna uteslutit för de tillför verkligen ingenting. Till och med mindre än ingenting. Det är 90 sekunder med en man som går förbi kameran filmade med olika lutningar på kameran, och en annan sekvens med en man och en kvinna som kommer ut ur en dörr filmade från tre vinklar.

Extramaterialet kompletteras av bildgalleri och lite trailers.


TRE SAKER

1. Det är bara på film som bilder filmade genom en vanlig videokamera har grafiken man ser i displayen (räkneverk, batteristatus etc) inbränt i slutresultatet...

2. Finns det någon humor i filmen? Ja, det dyker upp en speciell kund till finalen som ser ut som en blandning av Hannes Holm och Robert Gustafssons brännskadade Krister från "Fyra nyanser av brunt" som lite senare har på sig väldigt speciella kläder.

3. Snygg översättning av live stream: "livsström". Vad 17 är det?


ANDERS JAKOBSON (2011-05-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Dark Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Fotogalleri, Original trailer, Borttagna scener, Making of La Petite Mort, Kommentarspår
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA