Lekfull saga med kultstämpel

FILMEN

Storslagna fäktningsdueller, jättar, tortyr, hämnd, monster, mirakel, humor och så äkta kärlek. Filmatiseringen av William Goldmans bok med samma namn innehåller det mesta från sagornas värld och konstigt vore väl annars då Goldman medvetet har plockat beståndsdelarna ur våra mest älskade sagor. När det unga kärleksparet Buttercup och Westley skiljs åt kidnappar den onde prinsen Humperdinck Buttercup för att starta ett krig med en närliggande nation. Westley återvänder precis i tid för att rädda Buttercup men när prinsen återigen kidnappar henne, den här gången med avsikten att gifta sig med henne, tvingas Westley ta hjälp av de mest osannolika bundsförvanter för att få henne tillbaka.

Det är sannerligen inte ofta man har chansen att se en klassisk saga barnvänligt filmatiserad. Nu för tiden skall det mesta spetsas till och göras både våldsamt och fullt med specialeffekter på bekostnad av lekfullhet och en mer familjevänlig nivå. Hade "The Princess Bride" filmats i dag hade den därför troligen varit en helt annan film, och det är på både gott och ont. För det här är en lekfull tagning på klassiska kärlekssagor. Hela filmen är gjord med glimten i ögat, från manus ända ned till de mer tekniska bitarna. Många kulisser ser uppenbara ut, skådespeleriet är lättsamt utan för mycket ansträngning och det är som att man medvetet gjort något fejkat och för att lekfullheten ska få dominera. Och det gör den förvisso långa stunder och det är inte särskilt svårt att fastna för saker som André the Giants karaktär, trots att han inte alls kan skådespela särskilt väl.

Det är dock till slut samma lekfullhet som gör att jag inte riktigt kan omfamna den här filmen till fullo. Det är som om Hollywoods professionella människor bestämt sig för att slänga ihop en snabb film under avslutningsfesten efter den ordinarie filminspelningen. För mig är den därför mest lämpad att se med barnen även om jag vet att det finns gott om vuxna som älskar kärlekshistorien och de lättsamma karaktärerna. Så, det här är inte "Willow" eller "Stardust" men det är en mysig saga som även de yngre kan sitta med och titta på och visst tycker jag bättre om den nu än när jag såg den första gången.


EXTRAMATERIALET

"The Princess Bride" är en sådan där film som fått en riktig kultstämpel där fans tatuerar in namn och citat från filmen, par som gifter sig på samma sätt som Buttercup och Westley och allt det här tas upp tillsammans med det vanliga snacket om filmen. Väldigt många av skådespelarna får komma till tals och prata minnen och trivia – så även fansen, vilket är ett ovanligt men uppfriskande grepp.

Intervjuer med de inblandade dominerar förstås materialet men detta har kryddats med några mer fokuserade dokumentärer som berättar om svärdsfäktningen, sminket, verklighetens motsvarighet till piraten Roberts samt vår fascination med sagor och sägner. Allt detta toppas dessutom med två kommentarspår, det ena med regissören Rob Reiner och det andra med författaren William Goldman. Ett utmärkt paket för den som vill fördjupa sig i den här filmen.


TRE SAKER

1. Boken som filmen baseras på var välkänd i Hollywood men ingen vågade riktigt chansa på att filma vad som sågs som ett rätt udda material. Francois Truffaut och Robert Redford var personer som varit inblandade i ett tidigare stadium, enligt regissören Rob Reiner.

2. "Scaramouche" från 1952 sades ha den längsta fäktningsduellen på film någonsin. Det bestämde man sig för att toppa i den här filmen och lyckades också med konststycket att hålla det spännande på samma gång.

3. Roman- och manusförfattaren William Goldman har vunnit Oscar-statyetter för manusen till filmerna "Butch Cassidy and the Sundance Kid" och "All the president’s men". Båda med en viss Robert Redford som under period var påtänkt för "The Princess Bride".


THOMAS HELSING (2014-03-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
True Love: The Princess Bride Phenomenon, Audio Commentary by Rob Reiner and William Goldman, The Art of Fencing, As You Wish: The Story of The Princess Bride, Cary Elwes Video Diary The Dread Pirate Roberts: Greatest Pirate of the Seven Seas, Fairytales and Folklore, Love is Like a Storybook, Miraculous Makeup, The Princess Bride: The Untold Tales
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA