En svensk skräckis i Hollywood

FILMEN

"Lights out" bygger på ett gäng kortfilmer som svenske David Sandberg gjorde och la upp på YouTube. Dessa uppmärksammades sedan av Hollywood och han fick chansen att åka dit och göra en långfilm. Snacka om flax – och faktum är att han lyckats riktigt bra. Jag gillar den här typen av filmer som ger en sådan där krypande känsla som den gör. De ger ett obehag som jag gillar.

Handlingen i kort är att några personer upptäcker en siluett av en kvinna i skuggorna i sina hem eller på sin arbetsplats. När de sen tänder en lampa är hon borta. Släcker de igen så är hon tillbaka men när de sen tänder syns hon inte. Ni förstår upplägget. Hinner hon fram till personen innan han eller hon tänder är det kört. Då dör personen.

Vad våra huvudpersoner måste lista ut vem kvinnan är och varför ger hon sig på dem. Och här är filmens svaghet. Själva bakgrundshistorien håller inte riktigt ihop och går lite för lätt att räkna ut men det fungerar ändå så pass bra att man inte stör sig allt för mycket på det. Eller i själva verket är den inte dålig, men den är heller inte så originell som man hade önskat att den skulle vara. Vi har med andra ord sett det förr.

Men i stort är "Lights out" en riktigt bra och obehaglig film som jag uppskattar och faktiskt tänker tillbaka på mer en än gång så här efter att jag sett den och varje gång får jag den där krypande känslan av att någon smyger på mig i skuggorna och bara väntar på att jag ska släcka lampan...


EXTRAMATERIALET

Några borttagna scener bjuds vi på och även om de inte tillför handlingen så mycket är de ändå rätt bra. Bland annat får vi vad som verkar vara ett (sämre) alternativt slut.


TRE SAKER

1. Som ofta med skräckfilmer håller den sig inte alltid till det logiska. Varför blir till exempel personerna inte anfallna bakifrån när de bara lyser framåt med ficklampan?

2. Filmen tjänade in vad den kostade att göra under första dagen på bio så oddsen är stora för en uppföljare.

3. Kolla affischerna på väggarna i Rebeccas lägenhet. På en står det "Släck" vilket skulle vara filmens titel i Sverige om den hade översatts.


HANS-ÅKE LILJA (2016-12-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Home Video
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA