Tidsdemoner och teamrebuilding

FILMEN

Arrowversets ensembleserie fortsätter att vara totalt anarkistisk när det gäller format och innehåll. Det blir lätt så när det handlar om tidsresenärer vars huvudsakliga uppgift är att lappa ihop anakronismer och i och med det skapa nya. En dröm för seriens manusförfattare som kan gå totalt bananas och skriva om i princip vad som helst, i vilken tidsera som helst och dessutom använda sig av vilka kända karaktärer som helst. Julius Caesar? Japp! Sköna Helena? Jodå! Isaac Newton? Elvis Presley? Barack Obama? John Noble under inspelningen av "Sagan om ringen"-trilogin? Ja, ja, ja och javisst. I "Legends of Tomorrow" är inget omöjligt.

Jo, en sak är omöjlig och det är att bibehålla teamet så som det ser ut. Alla säsonger har haft olika uppsättningar av hjältar och säsong tre är förstås inget undantag, och dessutom är det inte samma team i början av säsongen som i mitten eller för den delen i slutet. På sätt och vis gillar jag ändå det för det ger en föränderlig känsla, vilket passar bra in i den allmänt galna stilen på serien.

I slutet av förra säsongen/början av denna hamnar våra hjältar i ett Los Angeles där det springer dinosaurier på gatorna. Ett resultat av tidigare äventyr. Den forna kaptenen Rip Hunter (Arthur Darvill) har skapat Time Bureau som har ungefär samma funktion som gamla Time Masters' Council, men är betydligt mer byråkratisk och korrekt. Legenderna splittras medan Byrån korrigerar alla anakronismer. Sex månader senare lever Legenderna vanliga liv men får anledning att återförenas och som ett resultat av det går Byrån med Agent Ava Sharpe (Jes Macallan) i spetsen med på att låta Legenderna verka som vanligt. För Rip Hunter är det viktigt då han tror att Legenderna kan vara nyttiga i en framtida kamp mot en Tidsdemon, Mallus, som hotar att ta sig ur sitt tidsfängelse och göra livet surt för - ja, alla.

Det här är säsongens stora äventyr som innefattar den ständigt återkommande Damien Darhk (Neal McDonough) och hans dotter Nora (Courtney Ford) som blir ett kärl för Mallus ungefär halvvägs in i säsongen. Katt- och råttajakten mellan Legenderna och Darhks innehåller även ett antal totems som är nödvändiga för att bekämpa Mallus eller släppa honom lös.

Inledningsvis består Legenderna av Sara Lance/White Canary (Caity Lotz), Ray Palmer/Atom (Brandon Routh), Firestorm-duon Martin Stein (Victor Garber) och Jefferson "Jax" Jackson (Franz Drameh), Amaya Jiwe/Vixen (Maisie Richardson-Sellers) och Nate Heywood/Steel (Nick Zano). Amaya får sina krafter från ett totem och under säsongens gång stöter vi på släktingar till henne som också bär på totem med tillhörande krafter. Dessutom blir den första nya medlemmen till gänget en hacktivist från 2042, Zari Tomaz (Tala Ashe), vars bror burit ett annat totem som hon tar över.

En återvändande Legend är Leonard Snart/Captain Cold (Wentworth Miller) dock i en lite annorlunda variant, och lite senare i säsongen kompletteras Legenderna av sin egen speedster, Wally West/Kid Flash (Keiynan Lonsdale) som kanske hittar ett lite mer stabilt hem här än i "The Flash". Det blir dock några avhopp i teamet också, men de nämner jag inget mer om.

Även om det finns en övergripande story med kampen mot Mallus är det gott om galna äventyr längs med vägen, en del som nästan tenderar att flippa ut fullständigt. En story om ett gosedjur som blir en gud bland vikingar (!) ska hänga kvar länge och pay-offen på den (Hej "Ghostbusters"!) angränsar verkligen till det urfåniga. Men det är väl därför serien är kul också. I ett avsnitt får vi en sorts variant på "E.T." där en ung Ray Palmer hittar en liten varelse som han tar hand om, och ett annat avsnitt sneglar noggrant på "Måndag hela veckan"...

"Legends of Tomorrow" är som jag tidigare konstaterat ett spektakel och det är fortfarande underhållande och kul, och i och med att serien knappast stagnerar känns det lite kittlande att fundera framåt på säsong fyra. Cliffhangern indikerar i vanlig ordning att bara för att ett äventyr är över är inte allt normalt och fridfullt för det, utan snarare tvärtom och med en skaplig hint om en ny teammedlem kan säsong fyra bli riktigt intressant.


EXTRAMATERIALET

Produktionsåret 2017-2018 innebar den första möjligheten för samtliga fyra Arrowverse-serier att sammanstråla i en maffig crossover. Förra gången var det "bara" tre timmar men den här blev det fyra och dessutom fick crossovern ett eget namn och vinjett: "Crisis on Earth-X". Detta är en passning till serietidningars årliga team-ups eller crossovers som oftast hade titeln "Crisis on [något]".

Sist var man tvungen att skaffa alla säsongsboxar av de involverade serierna för att ta del av dels alla delar i crossovern och dels en uppdelad bakomfilm. Glädjande nog har det tänkts till lite denna gång och samtliga fyra delar och en 40-minuters bakomfilm går att finna på samtliga säsongsboxar. Inte dumt! Då kan de som bara är intresserad av en serie ändå ta del av hela crossovern.

Bakomfilmen samlar exekutiva producenter från alla fyra serier som samtalar om hur det gick till att skapa ett episkt event av det här slaget och hur de samarbetade över serierna och så vidare. Intressant men lite torrt presenterat. Allt snack hade kunnat lättats upp med lite fler bilder från avsnitten.

En annan extramaterialseffektivisering som gjorts är att en timslång sammanfattning av alla DC-seriers Comic Con-paneler (som även inkluderar "Gotham") ligger med, vilket känns klart roligare än de ganska utdragna individuella paneler som brukar finnas. Det gör nästan att jag får överseende med att panelerna är gjorda inför säsongen som släppts i box...

En drygt kvartslång bakomfilm om den aktuella "Legends of Tomorrow"-säsongen ("The Time Calibrators: Legends Assemble!") gör ett riktigt bra jobb med att ge tyngd och värde åt serien genom att fokusera på tre extra viktiga avsnitt där vi får veta betydligt mer om personerna som utgör hjältarna i serien. Riktigt bra.

Utöver det finns det lite lättsammare material så som bloopers och en samling med "Post Production Theater" där medlemmar från seriens postproduktion själva spelat taffliga versioner av karaktärerna för att illustrera var kompletteringsscener behövt göras i avsnitten. En ganska rolig titt bakom kulisserna på ett nytt sätt. Dessutom finns det utspridda borttagna scener.


TRE SAKER

1. Den nya karaktären Zari är intressant på många sätt. Karaktären är muslimsk-amerikansk vilket inte hör till vanligheterna. I DC-sammanhang är hon dock känd under ett annat namn, som nu anses vara lite olämpligt. Hon heter Isis och introduceras först på tv i serien "The Secret of Isis" 1975 innan hon tog sig in i serietidningarna ett år senare.

2. Fanfavoriter som Jonah Hex (Johnathon Schaech) och John Constantine (Matt Ryan) syns i säsongen och mer av den ena blir det garanterat i nästa säsong.

3. Trots att det var sagt att säsongen skulle innehålla 17 avsnitt blev det till slut 18 (de tre bonusavsnitten från de andra serierna räknar jag inte med), vilket betyder att serien utökats med ett avsnitt per säsong (16-17-18). Nu återstår det att se om det blir 19 nästa gång...


ANDERS JAKOBSON (2018-09-27)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2018
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Crossover episodes, Inside the Crossover: Crises on Earth-X, The Best of DCTV's Comic-Con Panels San Diego 2017, The Time Calibrators: Legends Assemble!, Post Production Theater, Unaired Scenes, Gag Reel
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA