Tyvärr inte alls läskig som jag trodde

FILMEN

"Us" är en svår film att recensera utan att avslöja för mycket, men jag ska försöka. Filmen börjar med att vi ser en ung flicka, Adelaide, gå vilse på ett tivoli i mitten av 80-talet. Hon hamnar i spegelhuset och när strömmen går hittar hon inte ut. Vad hon i stället hittar är en annan flicka som ser exakt ut som henne. Adelaide kommer tillrätta, men är inte riktigt sitt vanliga jag. Vi hoppar fram till nutid och Adelaide är nu vuxen, gift och har två barn - en dotter och en son. När vi återser henne är hela familjen på väg till deras sommarhus. Samma sommarhus som Adelaide är uppvuxen i och samma sommarhus som familjen bodde i när hon kom bort på tivolit (som visar sig ligga alldeles bredvid sommarhuset) som liten.

Adelaide börjar snart bete sig lite underligt och överbeskyddande mot barnen och till slut berättar hon för sin man om vad som hände när hon var liten. Hon förklarar också att hon inte klarar av att stanna i sommarhuset utan att de måste åka därifrån. Längre än så hinner de inte förrände märker att det står en familj på deras garageuppfart. En familj i oranga overaller som är väldigt lika Adelaides familj, både till antal och utseende…

Detta är upplägget för filmen och det fungerar. Det fungerar till och med riktigt bra men ungefär halvvägs in tar filmen en lite annorlunda vändning och jag måste erkänna att jag tappar den lite. Den känns som om den blir lite för mycket och det känns som om filmskaparna inte riktigt vetat vad de velat säga. Vi får inte de förklaringar jag hade velat få på varför det som händer faktiskt händer utan man skyndar sig snabbt vidare. Och även om man får till en bra twist på slutet så kan jag inte låta bli att tänka "Jaha, och nu då? Hur tänkte de här?" när filmen är slut.

"Us" var något helt annat än jag förväntade mig efter att jag hade sett trailern. Den var inte så läskig som jag förväntat mig och även hoppats på. Den var inte heller lika smart som jag trodde den skulle vara men trots det var den ändå sevärd.


EXTRAMATERIALET

Vi får rätt mycket extramaterial om filmen och det mesta är rätt intressant. Vi får veta hur man spelad in filmen och hur man hanterade att skådespelarna gjorde flera roller och ibland även syntes som båda karaktärerna samtidigt. Vi får borttagna scener och Jordan Peele förklarar vad han ville få fram i filmen. En del lyckades han få fram medan annat gick i alla fall mig förbi.


TRE SAKER

1. Regissören Jordan Peele har även gjort filmen "Get Out".

2. 11:11 syns väldigt mycket i filmen.

3. Adelaides man får tidigt i filmen ett slag på benet med ett basebollträ. Det ser ut som ett väldigt löst slag men ändå haltar han så illa resten av filmen att han knappt kan gå...


HANS-ÅKE LILJA (2019-08-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
The Monsters Within Us, Tethered Together: Making Us Twice, Deleted scenes, Redefining a Genre, We're all dying, As above, so below, Becoming Red, The Duality of Us, Scene Explorations.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA