Lägg din tid vad som helst utom detta

FILMEN

Det ska sägas att "Cosmic Sin" kom redan 2021 men fick någon typ av Netflix-release i augusti 2022, och den stora frågan man ställer sig är varför? Det här är en så fruktansvärt usel film att jag vill på alla sätt det går avråda alla från att lägga 90 minuter på skräpet. Vad som helst är mer givande.

Det gör lite ont i mig när jag ser filmen och anledningen till det är Bruce Willis. Tidigare i år kom det fram att Willis lider av afasi vilket påverkat hans förmåga att skådespela så att han nu pensionerat sig från yrket. Det som känns extra besvärande är att detta förstås inte skett över en natt utan sannolikt pågått under en tid, vilket förmodligen även förklarar Willis märkliga filmval under de senaste åren. Från att ha varit en av de största actionstjärnorna har han gått till att flygas runt till olika platser i världen, filmat några dagar och därmed blivit affischnamnet på någon B-film och sedan dragit vidare till nästa inspelningsplats och gjort samma sak igen. Just "Cosmic Sin" lade han två dagar på och tjänade två miljoner.

Det som gör ont är två saker. Det ena är om Willis själv valt det här livet eller om det är någon annan som kommit på modellen och utnyttjat Willis så länge det har gått för några snabba pengar? Det andra är att med facit i handen är det omöjligt att se filmen utan att försöka se om det märks att han inte är helt med i matchen. Och det märks. Han har inte fått någon avancerad dialog, det är många reaktionsbilder och andra små detaljer som inte känns äkta. Nä, det gör lite ont som sagt.

Men för att ha avklarat allt sitt på två dagar så har man ändå fått ut ganska mycket av insatsen. Willis gör inte huvudrollen, men är med väldigt mycket i hela filmen. Han är till och med den första karaktären som syns i bild. Det är en scifihistoria som utspelar sig om ungefär 500 år då mänskligheten koloniserat flera olika planeter runt om i universum och utvecklat teknik för att snabbt förflytta sig mellan dem. Vad man inte ännu stött på är utomjordiskt liv, men det är vad som sker här. Om det är en vänlig eller fientlig kontakt vet man först inte, men man är tillräckligt orolig för att återkalla pensionerade general Ford (Willis) i tjänst bara i fall att. Givetvis är kontakten fientlig och det blir snabbt så pass allvarligt att en liten skara människor samlas ihop för att förhindra en fullskalig och avgörande attack.

Något sådant. Jag orkar inte gå in mer i detalj för filmen är bara usel. Det är inte Willis fel utan det finns inte mycket som är bra i filmen. Det skulle då vara affischen som är intill denna recension. Den är oväntat snygg och då finns det en annan variant där Willis huvud från "Die Hard 4.0", men med utbytt mun (!), använts...

Nej, se inte denna film. Snälla, gör det inte.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. För sin insats vann Bruce Willis en Razzie för "Worst Bruce Willis Performance in a 2021 Movie", en specialkategori då Willis var med i åtta filmer 2021. När hans sjukdom kom fram drogs priset tillbaka.

2. Pensionering eller inte, det finns under 2022 redan åtta Willis-filmer och möjligen tre till som visserligen kan komma 2023.

3. Det är förstås andra skådespelare med i filmen, men det är inga toppnamn direkt. Bland de mest kända hittar vi Frank Grillo och Costas Mandylor.


ANDERS JAKOBSON (2022-08-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA