Lite vacklande kvalitet men ändå helt okej

FILMEN

För några år sedan gick tv-serien "Sthlm Rekviem" på CMORE/TV4, baserad på romaner av Kristina Ohlsson. "Kapningen" är en helt fristående fortsättning som varken har samma form som föregångaren eller är baserad på någon roman av Kristina Ohlsson. De två huvudkaraktärerna går igen men är inte riktigt som de var sist, så tillåt mig tycka att det är lite långsökt att ens knyta ihop serierna. Eller så här: Det kunde ha varit två andra karaktärer/skådespelare i de återkommande rollerna och det hade fungerat lika bra.

Jonas Karlsson och Liv Mjönes är de återkommande karaktärerna som får anledning att vistas i samma rum igen, den här gången hos SÄPO där de hamnar av helt olika anledningar. Alex Recht (Karlsson) var legendarisk kriminalpolis som i dag bara är en spillra av sitt forna jag. Fredrika Bergman (Mjönes) var sist civil utredare och nu jobbar hon för justitiedepartementet. Hennes aktuella uppdrag är att skriva en rapport om gripandet av musikern Saïd Khelfi (Tsahi Halevi) innan han utlämnas till USA. Det finns många tveksamheter och dolda hemligheter kring fallet.

När ett svenskt plan på väg till San Francisco kapas digitalt är kraven: "Släpp Khelfi och avslöja Operation Tennyson". Det som får Alex att ansluta till den lilla gruppen som jobbar aktivt med fallet under ledning av SÄPO:s Greger Fors (Gustaf Hammarsten) och antiterrorchef Eden Lundell (Ana Gil de Melo Nascimento) är att Alex son Erik (Adam Lundgren) är en av de två kaptenerna på planet och Alex blir en direktlänk till planet för informationsdelning och andra instruktioner. Men situationen ombord blir snabbt allt mer allvarlig och i Stockholm jobbas det förbrilt med att lösa kapningssituationen, reda ut Khelfi och jaga efter den helt okända Operation Tennyson allt medan klockan går och allt fler hemligheter bubblar upp till ytan.

Kvalitetsmässigt vacklar "Kapningen" lite emellanåt. Det känns stundtals lite rörigt och vissa skådespelare underlevererar så att det inte känns helt stabilt. Sex avsnitt känns i det här fallet lite för långt. Speciellt i mitten av miniserien blir det lite lätt saggigt, men sen blir det onekligen mer spännande ju närmare upplösningen vi kommer.

Till slut blir det ändå en okej thriller. Den kunde definitivt varit lite tajtare, men den fungerar som miniserie. Jag vill dock föreslå att det nog är till seriens fördel att se avsnitten i hyfsat rask takt. Annars är det lite svårt att hålla intresset vid liv i mitten.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är onekligen en blandad skara människor med misstänkta egenskaper som samlats ombord på flygplanet. Det gör att det nästan blir lite deckarmysterium av upplägget under de första avsnitten.

2. Dessutom sitter det kända skådespelare i tysta roller under oväntat lång del av historien. Nästan så det känns lite överflödigt.

3. För sakens skull ska jag förtydliga att det är inte enbart Jonas Karlsson och Liv Mjönes som upprepar sina roller från "Sthlm Rekviem". Även Adam Lundgren och Mikael Birkkjær gör samma karaktärer.


ANDERS JAKOBSON (2023-03-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: CMORE
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA