Kan vara det sämsta jag har sett

FILMEN

Om ett tag kan ni läsa en recension här DVDKritik.se där citatet "it was torture" figurerar och det citatet kan sammanfatta mina känslor efter att ha genomlidit den 80 minuter långa "Santa Claus conquers the Martians". Det är ren tortyr, en sådan där film man känner sig smutsig av efter att man sett klart den. Det kan vara det sämsta jag sett och absolut de sämst bortslösade 80 minuterna i mitt liv. Jag kunde lika gärna suttit och stirrat in i ett hörn och det hade varit mer givande.

I och för sig är jag inte förvånad, filmen är ofta med i listorna över de sämsta filmerna som någonsin gjorts, men även en kass film kan ju vara underhållande av just den anledningen. Som Ed Woods filmer, som denna har vissa likheter med.

Men nej. "Santa Claus conquers the Martians" är en plåga från start till mål.

Premissen är att några barn på Mars ser på jord-TV och funderar på vem tomten är, vad "glädje och lycka" är och vad leksaker är för något. På Mars är barn bara små till kropparna, i huvudet är de vuxna, eller åtminstone trimmas de till att bli vuxna. Marsledaren Kimar och hans fru Momar undrar varför barnen Girmar och Bomar är så nedstämda och vägrar äta. En 800-årig marsian förklarar konceptet med jul och menar att marsbarnen måste få vara barn igen. Alltså beslutar sig Kimar för att kidnappa tomten.

Genom att först roffa åt sig ett par jordbarn får de reda på att tomten håller till på Nordpolen varefter de far dit. Grejen är dock den att Kimar inte har alla marsianer med sig. Voldar är oerhört negativ till tanken om att barn ska skratta och vara lyckliga och han gör allt för att sätta käppar i hjulen, speciellt när de väl fått med sig tomten till Mars och han fått in lite glädje i Girmar och Bomar. Dock har Kimar beslutat att tomten ska stanna kvar på Mars.

Och sen... ja va fan, är det någon som bryr sig? Soppan är i alla fall över efter 80 minuter och efter 60 kan man lista ut hur det ska gå. Och det är lika plågsamt hela tiden.

Filmen är som en mix av Ed Wood, de sämsta inslagen i den gamla "Batman"-serien och någon jobbig julfilm med hemska barn. Och det är definitivt barn som är målgruppen för filmen, men visa mig ett barn av idag som klarar av att se mer än fem minuter av "Santa Claus conquers the Martians". Det barnet kan med glädje få överta mitt ex av filmen.


EXTRAMATERIALET

Lyckligtvis inte ett uns sådant.


TRE SAKER

1. På baksidan finns följande trivia: ""Även om Tim Burton aldrig erkänt det, så är denna B-klassiker en uppenbar föregångare till hans 'Nightmare before Christmas'". Borde väl rimligtvis vara "Mars attacks!" som åsyftas...?

2. En ljuspunkt i filmen är en robot med det märkliga namnet Torg som ser EXAKT ut som Bender i "Futurama"! De skulle byggt hela filmen på den figuren!

3. Härom året var det ett teatersällskap i USA som satte upp filmen som pjäs. Garanterat bättre än filmen.


ANDERS JAKOBSON (2008-01-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Njutafilms
Tema: Rymden
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 1.33:1
RECENSERAT DENNA DAG (29/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA