Tunn och tråkig thriller

FILMEN

Jean Rollin verkar vilja kommentera både förintelsen och kärnkraften i denna franska thriller från 1980. Det går dessvärre inte något vidare.

En ung fransos som nattetid är ute och sladdar med bilen plockar upp en förvirrad och lättkläd dam i nöd. Hon vet knappt vad hon heter men tydligt är att hon är på flykt från någonting. Den unge mannen tar hur som helst med henne hem, men när han efter ett erotiskt mellanspel måste gå till jobbet (tanken att ringa polis eller myndigheter verkar inte slå honom) dyker en bister doktor upp i lägenheten och för kvinnan därifrån.

Hon kommer till någon sorts hemligt mentalsjukhus (strategiskt placerat i en skyskrapa mitt i stan) där samtliga patienter har gemensamt att deras minne inte fungerar för fem öre. Det är en hemsk plats, där mord, självmord och våldtäkt hör till vardagsmaten. Den unga damen träffar några gamla bekanta och efter diverse lyteskomiska incidenter (folk som inte kan äta eller hålla balansen) och MYCKET prat om att inte minnas något börjar hon planera ett flyktförsök. Samtidigt börjar fransosen hemma i lägenheten undra vart hans nya donna tagit vägen.

Mer än så kan jag inte avslöja utan att ge mig in på spoiler-märkt område, men likt samtliga andra Rollin-filmer jag sett är "Night of the Hunted" en mycket tunn historia. Här är dock dialogen mer framträdande än i filmer som "Requiem for a Vampire" eller "The Demoniacs", men filmen blir inte bättre för det - pratet är ointressant, stentrist och sömnframkallande.

Rollin har försökt sig på lite samhällskommentarer genom att samla ihop förbrukade patienter i tågvagnar och kremera dem i förbränningsugnar, men vad han egentligen vill säga med det hela förblir oklart. Bakgrunden till minnesförlusterna har också en samhällsvinkling, men denna är så banal att den inte uppfyller något som helst syfte.

Man kan ana en hyfsad B-filmsstory under allt skräp. En kompetent manusförfattare hade säkert kunnat skriva om 95 procent av materialet och presterat en habil historia. Omslaget beskriver filmen som Cronenberg-influerad, vilket faktiskt inte är helt missvisande. Cronenberg är dock i sina sämsta stunder Rollin överlägsen.

Mot filmens slut blir berättelsen mer action-orienterad, men här sticker den smala budgeten fram sitt fula tryne och hindrar den myckna skottlossningen från att vara ett uns trovärdig. Uppenbart är också att Rollin inte har en aning om hur han ska filma actionscener.

Så "Night of the Hunted" är business as usual i Rollin-landet. Fans av regissören kommer gilla detta, men ingen utanför den minimala klicken människor bör slösa bort en och en halv timme av sitt liv på den här filmen.


EXTRAMATERIALET

Ett par trailers, för Rollins "Requiem for av Vampire" och "The Living Dead Girl", plus ett bildspel finns med.


TRE SAKER

1. Föga förvånande görs flera av rollerna av porrskådisar.

2. Den mest uppseendeväckande scenen inkluderar en kvinna som tar livet av sig genom att köra in en sax i ögonen. Ouch!

3. Lärdom dragen: Lita aldrig på en läkarassistent med Alexander Bard-look och overall.


JOEL FORNBRANT (2008-04-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen 1.66:1
Extramaterial:
Slideshow, trailershow
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA