Mer förvirring i Beck-serien

FILMEN

I "Polis polis potatismos" är det återigen förvirring som gäller. Dels internt verkar det som om Skacke flyttats till Malmö. Han befinner sig åtminstone där när vapenhandlaren Viktor Palmgren skjuts i huvudet på en hotellrestaurang. Nu är "Polis polis potatismos" baserad på den sjätte boken om Martin Beck så det kan naturligtvis hänt en hel del som vi som bara sett filmerna missta då den här är den tredje filmen i serien. Dessutom verkar Beck hunnit skilja sig från frun och skaffat en egen lägenhet.

Dels är förvirringen total när det gäller motivet till mordet i filmen. Palmgren var känd för att inte alltid köra med ärliga och raka metoder och frågan är nu om det är det som slagit tillbaka mot honom. Å andra sidan skjuts han med ett väldigt svagt vapen, något som en yrkesmördare aldrig skulle använda. Kan det vara så att det ligger något annat bakom? Kollegor som vill ta över makten i företaget kanske? Beck, Kollberg, Larsson och Skacke gör vad de kan för att lösa mordgåtan och när de väl gör det visar det sig vara något helt annat än de först trodde…

"Polis polis potatismos" är definitivt inte den bästa "Beck"-filmen med Gösta Ekman i huvudrollen och tyvärr så är det återigen Gunvald Larsson som ställer till det. Lassgård porträtterar honom verkligen på ett dåligt sätt. Han är arg hela tiden, han har ett språk som inte är det minsta charmigt. Han känns helt enkelt för överdriven och inte alls trovärdig.

Övriga skådespelare gör rätt bra ifrån sig även om de ibland känns lite amatörmässiga. Speciellt en scen där Skacke klämmer handen i en dörr känns verkligen amatörmässig. Hans trovärdighet när han ska skrika ut sin smärta är lika med noll.

För övrigt verkar det som man ville ta till vara Ekmans komiska ådra när man spelade in filmerna. Vissa scener är blir nästan komiska och de scener när de två slarviga uniformerade poliserna är med påminner mest om Kling och Klang i filmerna om Pippi Långstrump. Trist men sant…


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Musiken som används i filmen är verkligen gräslig och passar inte alls in.

2. Jag kan inte hjälpa att tycka att karaktären Martin Beck känns alldeles för vek i filmen. Han ryter liksom inte i utan jamsar mest med och det är inte den Beck jag vill ha.

3. "Polis polis potatismos" är den enda av de sex filmer med Ekman som Beck som Maj Sjöwall inte har en cameo i.


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: SF
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA