Fokuset försvinner i stämningsfull film

FILMEN

Harry Houdini var den stora utbrytarkungen och en aktad magiker, och är det än idag. Han var en stor hjälte under 1900-talet och alltid en attraktiv artist som lockade storpublik och gick att kombinera ihop med reklamjippon.

Ett av hans paradtrick var "The Chinese Water Torture Cell" där han med handfängsel hängdes upp och ned i en vattenfylld tank med runt tre minuter på sig att ta sig ut. Harry Houdini balanserade mellan liv och död i sina trick.

Efter sin mors död ägnade han mycket tid och energi åt att avslöja medium, och - enligt den här filmen - utlovande en belöning på $10 000 till det medium som kunde återge hans mors sista ord.

I "Death Defying Acts" korsas Houdinis (Guy Pearce) väg med Mary (Catherine Zeta-Jones) och Benji McGarvie (Saoirse Ronan). De är mor och dotter och försörjer sig som en varitéakt där de framför ett nummer med orientaliska förtecken där Mary agerar medium. Med hjälp av en snillrik kombination av ficktjuveri och efterforskning på bibliotek lyckas de övertyga publiken att de är på riktigt.

När Houdini kommer till deras hemstad Edinburgh lockas de av hans experiment och Mary får Houdinis tillstånd att anta utmaningen. Samtidigt som Houdini fattar tycke för Mary försöker de komma på ett sätt att komma åt hemligheten om moderns sista ord.

"Death Defying Acts" börjar bra och sätter en fin stämning till historien. Omslaget menar att filmen är en "fascinerande thriller" och refererar till "The Prestige" och "Illusionisten", men det är att göra det lite enkelt för sig. Dels så hittar jag inte mycket till thriller i filmen som jag klassar som ett mer eller mindre renodlat drama.

Sen är det tyvärr så att jag tycker att filmen tappar fokus under den andra hälften. Jag vet inte riktigt vad som pågår och den inledande spänningen glider över i en smått besvärlig kärlekshistoria som jag inte går igång på.

Huvudrollstrion kompletteras av Timothy Spall som spelar Houdinis bittra manager Sugarman, och man har gjort ett bra jobb med att utveckla karaktärerna, speciellt när det gäller den stora skillnaden mellan Houdinis leende offentliga jag och den plågade mannen som rör sig bakom kulisserna.

Jag hade inga speciella förväntningar på filmen och så här i efterhand så tycker jag att mycket i filmen är bra - stämningen, utseendet, inledningen och karaktärerna men att någonstans längs med vägen tappar man bort sig för att inte riktigt ro projektet i hamn.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Filmen inleds med en logotyp som menar att produktionen bland annat är gjord av BBC Films men det är inte någon tv-film, men ingen direkt biofilm heller. Filmen spelade in knappt $4 000 av budgeten på $20 000 000 i USA...

2. Filmen hävdar aldrig att vara based on a true story och efter att ha efterforskat lite i Houdinis liv så kan jag konstatera att vissa saker stämmer och andra inte riktigt. Speciellt slutet på filmen skildrar inte riktigt hur det verkligen gick till, även om det kan vara så att klippningen lurar tittaren.

3. Ju mer jag ser av supertalangen Saoirse Ronan ju mer gillar jag henne. Och hon kommer att växa upp till att bli en rasande vacker kvinna i framtiden.


ANDERS JAKOBSON (2009-01-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA