Tät thriller med mycket vatten

FILMEN

"Adrift" handlar om sex kompisar som under en segeltur hoppar i vattnet för att bada. Efter ett tag märker de dock att ingen tänkt på att hänga på stegen så de kan komma tillbaka upp i båten. De finner sig nu alltså liggande i vattnet intill en båt som de inte kan ta sig upp i igen. Hur löser man det?

Till en början är de rätt säkra på att de ska lyckats men efter att de försökt hoppa upp längs sidan på båten, försökt klättra upp via båtens akterflagga, försökt ta sig in genom skrovet med mera börjar de sakta men säkert inse allvaret i situationen, nämligen att de förmodligen är dömda till att drunkna...

"Adrift" är en psykologisk film. Det psykiskt jobbiga ligger i att alla ligger i vattnet och bara väntar på att dö...och man lider verkligen med dem. Hur skulle man själv reagera i en sådan situation? Ett enda litet misstag och sex personer är dödsdömda… Några av dem får panik, andra blir förbannade. Några ger bara upp…

För att göra saken värre har ett av paren som är med även med sig sin dotter, Sarah, som bara är nio månader gammal. Sarah ligger uppe i båten och sover men vad händer när hon vaknar och börjar skrika efter mamma och pappa och ingen kommer? Hur påverkar det mamma och pappa som ligger i vattnet och inget kan göra?

Vid första anblicken ser "Adrift" ut som en typisk dussin-film med några ungdomar som råkar illa ut när de är ute och seglar. Filmen utvecklas dock snart till en rätt unik film om några ungdomar i en hemsk situation. Man kan inte låta bli att känna för karaktärerna i filmen. Man sitter faktiskt som på nålar långa stunder.

Skådespelarna är inga jag sett tidigare men som tur är gör de det de ska. De är mycket kompetenta och gör verkligen sina roller bra och ger filmen det där lilla extra som den behöver för att skilja sig från mängden. "Adrift" skulle lätt kunnat blivit en kalkon men nu blev det en tät thriller som verkligen fastnar i minnet.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film där vi dels får höra skådespelarna berätta och dels se lite av hur det gick till att göra filmen. Vi får bland annat veta att det är jobbigare att trampa vatten än man kan tro. Regissören Hans Horn är rätt färsk i filmbranschen men ger ändå ett stabilt intryck.

Det finns även en trailer till filmen.


TRE SAKER

1. Filmens originaltitel är "Open Water 2: Adrift" och ja, det finns en "Open Water 1". Filmerna verkar dock inte ha något med varandra att göra och ser man bara "Adrift" kan man inte ana att det är en uppföljare.

2. Filmen marknadsförs med textraden "Baserad på en verklig händelse" och jag skulle gärna vilja veta vad dessa händelser är. Ibland känns det som om bolagen slänger på info om att en film ska vara baserad på verkliga händelser bara för att locka mer folk men om det är sant i det här fallet måste det verkligen vara något hemskt.

3. Tvekar någon fortfarande på att "Adrift" är en bra film är det bara att titta på omslaget. Det säger allt om filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (5/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA